Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mari-Louise Wernersson (C) säger att Entrepenörsregionen är ett sätt att skapa kontakter, samverka och jobba tillsammans för viktiga frågor – framförallt inom näringsliv. Bild: Petter Tarenius

Falkenberg vill samarbeta med Småland – går in i ny region

I dag blev Falkenberg medlem i Entreprenörsregionen, ett samarbete mellan 12 kommuner i Småland och Halland. – Det är bra för vår tillväxt och konkurrenskraft, säger Mari-Louise Wernersson (C).

Entreprenörsregionen är ett samarbete mellan kommuner i Småland och Halland. I morse blev Falkenberg invalt som den tolfte medlemskommunen. 
– Det känns roligt. Vi var på konferens i två dagar och i morse blev vi officiellt inröstade, säger kommunalrådet Mari-Louise Wernersson (C). 
Samarbetet inom Entreprenörsregionen handlar till stor del om näringsliv och arbetsmarknad. 
– Vi kände att det är viktigt att stärka vårt samarbete på tvären, i inlandet, och inte bara i Halland, säger Mari-Louise Wernersson. 
Hon tror att det blir givande för Falkenberg att vara med i regionen. 
– Det blir ett sätt att utbyta idéer och erfarenheter, till exempel i arbetsmarknadsfrågor. Hur gör vi och hur gör de i Värnamo eller Älmhult till exempel, säger Mari-Louise Wernersson. 

Fokus på infrastruktur och arbetsmarknad
Nästa år kommer regionen ha ett stort fokus på infrastrukturfrågor. De kan bland annat samarbeta för att få gehör för gemensamma prioriteringar, som förbättrad kollektivtrafik och utbyggt fibernät i kommunerna. 
– Det kan handla om lobbying och att stöta på regeringen. Det är stärkande att vi kan föra fram våra frågor tillsammans, säger Mari-Louise Wernersson.
Entreprenörsregionen har möten några gånger per år. Då medverkar bland annat kommunstyrelsens ordförande från alla kommunerna. 
– Nästa möte är i mars, sedan blir det ett tvådagars möte i maj och möte igen om ett år. 
Förutom infrastruktur är arbetsmarknad ett prioriterat område för regionen framöver. Ett mål är att öka mångfalden på arbetsmarknaden, ett annat att företagen ska kunna hitta rätt kompetens. 

Värt medlemsavgiften
Falkenbergs kommun betalar 100 000 kronor i medlemsavgift för att gå med i regionen nästa år. Därefter ska medlemsavgiften försvinna, eller åtminstone sänkas. 
– Det är en låg medlemsavgift. Vi har bedömt att vi kommer få ut mycket mer av det här än det åker in, säger Mari-Louise Wernesson. 
De halländska kommuner som varit med tidigare är Halmstad, Laholm och Hylte. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här