Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bokens äldreboende är hårt drabbat av coronaviruset. Nu vill Falkenberg stoppa smittan med besöksförbud.  Bild: Håkan Johansson
Bokens äldreboende är hårt drabbat av coronaviruset. Nu vill Falkenberg stoppa smittan med besöksförbud. Bild: Håkan Johansson

Falkenberg vill återinföra besöksförbud på äldreboenden

Coronaviruset ökar kraftigt på Falkenbergs kommuns äldreboenden. Under tisdagen gjordes det därför en hemställan till Folkhälsomyndigheten om besöksförbud på alla äldreboenden.
– Vi måste maximera insatserna för att minska smittspridningen, säger socialchef Johan Klingborg.

Falkenbergs kommun har fått in smitta på tre av sina äldreboenden och både brukare och personal har snabbt insjuknat.

Boken har tio konstaterade covid-19 fall, Furugården har åtta fall och Solhaga har en brukare smittad. Inom hemtjänsten är det sex konstaterade covid-19 fall.

– Vi ser besöksförbudet som en del i att begränsa smittspridningen så mycket som möjligt, säger Johan Klingborg.

Han säger att man ska se detta i ljuset av att vaccinationen av brukare påbörjades under tisdagen, vilket också kommer att minska smittspridningen framöver.

– Vi kan inte vaccinera personer under en pågående covid-19 sjukdom. Så det är en kamp mot klockan för oss att hinna vaccinera så många som möjligt innan de blir sjuka.

– Vi höll ut länge och hade alla brukare varit friska på våra boenden kunde vi vaccinerat alla på en gång. Det hade varit suveränt.

Av brukarna som insjuknat i covid-19 har en del av dem fått vård på sjukhus och det finns även dödsfall på senare tid, enligt Johan Klingborg.

– Det är en allvarlig situation för oss.

Hur allvarligt är det?

– Det som oroar oss är att när smittan väl kommer in på ett äldreboende är det väldigt lättsmittat. Spridningen blir så stor och det kan inte förklaras med att det har funnits brister i våra rutiner.

– Smittan har spridits flyktigt och lätt. Både på Boken och på Furugården har det blivit många smittade på en och samma gång. Så nu måste vi dra åt alla smittvägar in till våra boenden med ett besöksförbud eftersom viruset sprids så lätt, säger Johan Klingborg.

Besöksförbudet under en begränsad tid kommer inte kunna verkställas omgående. Folkhälsomyndigheten har fram till onsdag i nästa vecka på sig att ge besked via länsstyrelsen. Men det kan gå fortare.

– Så fungerar juridiken. Nu kan vi bara vädja och avråda människor till att besöka sina äldre på våra boenden. Många hörsammar redan detta, men tyvärr inte alla, säger Johan Klingborg.

Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun. Bild: Håkan Johansson
Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun. Bild: Håkan Johansson

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här