Boende för nyanlända. Nybyggda modullägenheter i Långås står beredda att ta emot nyanlända flyktingar som fått rätt att stanna i Sverige. Bild: Håkan Bergström
Boende för nyanlända. Nybyggda modullägenheter i Långås står beredda att ta emot nyanlända flyktingar som fått rätt att stanna i Sverige. Bild: Håkan Bergström

Falkenberg tar emot 96 nyanlända nästa år

Falkenbergs kommun väntas nästa år ha en skyldighet att ta emot 96 nyanlända flyktingar för permanent bosättning, ett antal som man räknar med att klara framförallt genom ett samarbete med kommunala bostadsbolaget Fabo.

ANNONS
|

Siffran ska dock inte tolkas som att den fångar in hela inflyttningen till Falkenberg av nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd. Siffran tar endast sikte på de personer som kommunen enligt lag är skyldiga att ordna ett mottagande för. Därutöver sker det också en inflyttning av nyanlända som själva ordnar sitt boende, inte sällan på en ansträngd bostadsmarknad där de kan hamna i dyra och ibland bristfälliga bostäder.

Som exempel: Falkenberg har i år, 2016, en skyldighet att ta emot 79 nyanlända, men genom att en del flyktingar som fått uppehållstillstånd själva ordnar ett boende, så har Falkenberg hittills i år haft en inflyttning av mer än 160 nyanlända. Men för att ytterligare nyansera bilden så visar tidigare erfarenhet att rätt många av de nyanlända – kanske en tredjedel – flyttar vidare från Falkenberg till möjligheter i någon annan kommun inom den närmaste tvåårsperioden efter bosättningen.

ANNONS

Omfattningen av den spontana inflyttningen vägs in när länsstyrelsen för kommande år bedömer vilken skyldighet en kommun ska ha att ta emot nyanlända.

Därför är 96 för Falkenberg ett proportionellt rätt lågt antal som kan jämföras med att Varberg förmodligen får en skyldighet att ta emot kring 275 nyanlända 2017.

– Och vi ligger bra framme i planeringen så vi klarar att ta emot de 96 som blir anvisade plats här i kommunen, säger socialchef Johan Klingborg i Falkenberg.

Varberg har, trots ett generellt lägre mottagande än Falkenberg i rätt många år, förklarat att man nu i slutet av året behöver en paus i flyktingmottagandet.

– Men vi ser inte att det behövs någon sådan paus här i Falkenberg, säger Rie Boulund, moderat ordförande i socialnämnden.

I år har Falkenbergs kommun bland annat löst mottagandet genom nya och snabbt byggda modulbyggnader på Slätten och i Långås.

Och under nästa år räknar socialnämnden med att arbeta fram en överenskommelse med kommunala bostadsbolaget Fabo. Eftersom Fabo anser sig ha en rätt hög takt i nybyggandet, 500 nya lägenheter fram till 2025, så ser man det som möjligt att även kunna ordna bostäder för nyanlända inom sitt bestånd.

ANNONS

Oavsett om en nyanländ flykting flyttar in genom anvisning eller genom att själv ordna boendet, så betalar staten en ersättning till den mottagande kommunen. Den täcker kommunens kostnad för flyktingens etablering under två år.

FAKTA: Lag om mottagande

För att nyanlända inte ska bli kvar i tillfälliga asylboenden när de fått uppehållstillstånd, så finns numera en lag som tvingar kommunerna att ta emot nyanlända för permanent bosättning.

1 034 flyktingar anvisas på detta sätt plats i Halland under 2017. Nu under veckan ska länsstyrelsen fatta beslut om hur de ska fördelas mellan kommunerna – där man bland annat ska ta hänsyn till kommunernas ”arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantagna mottagande av nyanlända”.

Enligt förhandsinformationen får Falkenberg en skyldighet att ta emot 96 nyanlända 2017.

ANNONS