Stora barngrupper. Kommunen har som mål att minska barngrupperna i förskolan, men har för få lokaler för att kunna söka statsbidrag.
Stora barngrupper. Kommunen har som mål att minska barngrupperna i förskolan, men har för få lokaler för att kunna söka statsbidrag.

Falkenberg missar bidrag för mindre barngrupper

Det finns ett statligt bidrag att söka för att minska barngrupperna i förskolan, men det kommer inte Falkenbergs kommun att göra. Orsaken? Det finns inte tillräckligt med lokaler.

ANNONS
|

Regeringen har beslutat att i år avsätta 415 miljoner kronor och därefter 830 miljoner om året, för att minska barngrupperna i förskolan.

Det är de största grupperna och grupper med de yngsta barnen som prioriteras. Bidraget ligger på 30 000 kronor för varje plats en grupp minskar med, men Falkenbergs kommun har alltså inte sökt bidraget för i höst.

– Vi har inte möjlighet att kunna minska barngrupperna enligt de anvisningar som ansökan kräver. Vi behöver ett antal lokaler att fördela ut barnen på, plus att vi har lagkrav på att hitta en plats inom fyra månader om föräldrarna önskar det. Då hjälper det inte att det finns mål om att minska barngrupperna, det är underordnat lagkravet, säger Elisabet Nord, verksamhetschef för förskolan.

ANNONS

Tror du att ni kommer att kunna söka inför nästa omgång?

– Får vi de lokaler som vi har efterfrågat kommer vi med största sannolikhet att kunna söka. Målet med minskade barngrupper är inte annat än att det kvar- står. Jag är den första som önskar att vi hade kunnat söka det, men jag måste också vara realist och följa lagkraven, säger Elisabet Nord.

Hon påpekar att informationen om det nya statsbidraget kom i väldigt sent.

– Beskedet kom i höst och ansökan skulle ha varit inne i fredags, man har bara haft en månad på sig att söka, säger Elisabet Nord.

Även Kerstin Angel (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, anser att tiden var knapp.

– Tyvärr är det så ibland att statliga bidrag kommer med kort varsel och att man inte hinner anpassa sig. Vi ska göra allt vad vi kan för att kunna söka det under 2016, säger hon.

Hon påpekar att de redan arbetar för att få fram fler förskolelokaler, både på kort och på lång sikt.

– Sedan är statsbidraget bara en liten del. Där får man 30 000 kronor per barn en grupp minskar med, men en förskoleplats kostar 100 000 kronor. Även kommunen kommer att behöva satsa och det vill man också göra, säger Kerstin Angel.

ANNONS

Peter Dygården (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, hoppas också att kommunen kommer kunna söka nästa år.

– Det är jättetråkigt att vi inte ligger i fas med lokaler. Vi måste komma tillrätta med det. Bidraget kunde ha blivit till gagn för barnen, det är förstås ett misslyckande när vi missar det, säger han.

ANNONS