Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Svensson (s) tycker att arbetet med att göra Falkenberg till en mer cykelvänlig stad. Nu lämnar socialdemokraterna in två motioner som ska driva frågan.

Falkenberg måste bli mer cykelvänlig – två motioner från (s)

Alla kommunanställda som gör resor kortare än 5 kilometer i tjänsten borde ta cykeln.  Nu vill (S) driva frågan om cykelstaden hårdare.

Det är två motioner som ska leda till att Falkenberg blir en cykelvänligare stad. Först och främst vill socialdemokraterna att kommunen ska bli medlem i Svenska cykelstäder.  Det är en förening bestående av 22 svenska kommuner som samtliga är riksledande inom vardagscykling. Detta för att få inspiration av andra kommuner.

– Vi hoppas kunna ta upp kampen med Halmstad som är föregångare som cykelstad. Men även Falkenberg borde ha bra förutsättningar. Landskapet är platt och vi har milda vintrar vilket ger förutsättningar för barmark i princip året om, säger oppositionsrådet Per Svensson (S).

Elva procent av alla resor som görs av kommuninvånarna totalt görs med cykel. Men det kan bli bättre, menar Per Svensson. Han och partiet anser att mycket kan göra för att främja förutsättningarna för cyklisterna, något han tror också skulle gynna trafiksituationen i stort.

– Det är klart att det blir irritationer mellan cyklister och bilister när förutsättningarna är som de är. Det behövs bättre vägmålningar och skyltar som visar var cykelbanorna går. Dessutom måste cykelparkeringarna ses över, inte minst på Nygatan. Där är det bedrövligt, säger Per Svensson.

Den mest kontroversiella motionen är den som vill sätta mål för de kommunala tjänsteresorna. Socialdemokraterna vill att alla kortare tjänsteresor som görs av de kommunalt anställda ska göras till fots eller med cykel. Det handlar om alla resor inom fem kilometer. 

– Jag hoppas att vi ska kunna ha höjt andelen resor med cykel till nästa mandatperiod så att vi kan ta upp fajten med Halmstad, säger Per Svensson.


Satsningar på ökad ekologisk hållbarhet ger ofta också en ekonomisk hållbarhet. Vår ambition med den här kommunen är att kommunens bilpark avsevärt ska minska till förmån för cyklar med och utan eldrift, skriver socialdemokraterna i sin motion.

– Det är fascinerande hur många resor som går snabbare med cykel. I Falkenberg kan man till exempel cykla över broar där man inte kan köra med bil, säger Per Svensson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här