Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Falkenberg läcker fortfarande – sökningen fortgår

Vattenläckan i Falkenberg är ännu inte identifierad, trots stora sökinsatser under natten och morgonen.
– Det här är väldigt, väldigt ovanligt och frustrerande. Men Falkenberg kommer inte att bli utan vatten, säger Andreas Eriksson, kommunikationschef på Vivab.

Arbetet med att lokalisera läckan som släpper ut 60 liter vatten i sekunden fortgår. Vivab uppmanar nu falkenbergarna att spara vatten.

- Använd vatten till dryck och livsmedel. Vattna inte gräsmattor och tvätta inte bilen. Just nu går det ut mer vatten än vi producerar och då kan trycket sjunka. Om det fortsätter under en längre tid kan vissa områden som ligger där det behövs högre tryck i vattnet bli utan vatten, säger Andreas Eriksson.

Han vill inte gå in på vilka områden det kan handla om i nuläget.

- Vi kommer i så fall se till att de får vatten. Vi gör allt vi kan för att vi inte ska hamna där. Det är därför vi vädjar till att spara vatten för att ge oss ytterligare tid att jobba med läckan.

Under tiden fortsätter man febrilt arbeta med att hitta läckan.

- Vi tittar på vad det finns för områden som kan svälja den mängden vatten utan att det syns. Det är en del av sökningsarbetet vi gjort vi har ännu inte hittat något.

Den omfattande och akuta vattenläckan vattenläckan i Falkenberg upptäcktes av Vivab vid 11-tiden under torsdagen. Ett intensivt sökarbete har pågått sedan dess.

Läs mer: Vattenläckan i Falkenberg: "Det är frustrerande"

Strax före klockan 14 på fredagseftermiddagen var sökarbetet fortsatt igång och personalen befann sig då på Valencia.

Det är enorma mängder vatten som läcker, enligt Vivab: 1000 kubikmeter i timmen.

– Mängden motsvarar 60 liter per sekund, det kan jämföras med att fylla ett badkar på fem sekunder. Så stöter man på denna läcka så märks det, säger han.

Läs mer: "Vi har egentligen inte kommit så långt"

Vivab ber falkenbergarna att spara vatten tills läckan är hittad och åtgärdad. De varnar även för att vattnet kan komma att stängas av i perioder under dagen samt bli missfärgat. Då gäller att spola igenom ledningarna och undvika att tvätta.

Allmänheten uppmanas att höra av sig om man ser stora vattenflöden på onaturliga platser. Ring: 0757-27 40 00.

Textens uppdateras

Läs mer: Räddningstjänsten: Vi har en plan för att säkra vår vattentillgång

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här