Unikt. Yrkesutbildningen för husbil- och husvagnstekniker kan komma att bli den första av sitt slag om den startar i Falkenberg. /Arkivbild
Unikt. Yrkesutbildningen för husbil- och husvagnstekniker kan komma att bli den första av sitt slag om den startar i Falkenberg. /Arkivbild

Falkenberg kan bli först i Sverige med ny utbildning

Den första yrkesutbildningen för husbil- och husvagnstekniker kan starta upp i Falkenberg nästa år.

ANNONS
|

I dagsläget är underhållstekniker den enda yrkesutbildning som finns att läsa på yrkeshögskolan i Falkenberg. Nu har yrkeshögskolan planer på att expandera och förhoppningen är att ytterligare fyra utbildningar kan finnas att söka hösten 2018. Däribland en ettårig husbil- och husvagnsteknikerutbildning, vilket skulle bli den första i Sverige av sitt slag. Enligt Kent Gunnarsson, utbildnings- och projektledare på yrkeshögskolan Falkenberg har husbilsbranschen vuxit explosionsartat.

– I dag säljer man husbilar som aldrig förr och det finns ett jättestort behov av tekniker. Branschorganisationer har gjort ett uttalande om att det kommer behövas 6000 husvagn- och husbilstekniker i landet inom en femårsperiod, säger han.

ANNONS

Tanken är att 20 personer årsvis kommer bli antagna till utbildningen. Antagningsprocessen första del kan komma att bestå av en sammansatt bedömning av den ansökandes betyg och arbetslivserfarenheter. I slutskedet kommer yrkeshögskolan tillsammans med branschfolk kalla de ansökande till en intervju för att avgöra lämplighet i yrket.

– Det är bra om man har läst teknik-, bygg- eller elprogrammet på gymnasiet. Men har man arbetat som bilreparatör eller exempelvis elmontör så har man också en god chans att komma in på utbildningen, säger Kent Gunnarsson.

Att utbildningen skulle bli den första och enda i Sverige tror han skulle leda till mycket gott för Falkenberg.

– Jag tror att en sådan unik utbildning kan leda till att fler flyttar hit under utbildningsperioden och att de senare kan gå ut och arbeta i företag som finns i regionen, säger han.

I september kommer Falkenbergs yrkeshögskola skicka in en ansökan till Yrkeshögskolemyndigheten angående den nya satsningen. Beskedet om det kommer att bli någon sprillans ny husbils- och husvagnsutbildning eller inte presenteras i februari nästa år.

ANNONS