Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Falkenberg har landets bästa centrumtillväxt

Falkenbergs stadskärna har bäst tillväxt i landet, enligt en färsk undersökning. Satsningen på centrumutveckling börjar uppenbarligen ge resultat.

Rapporten heter Cityklimatet och har gjorts av analysföretaget WSP för perioden 2015-2016 på uppdrag av Fastighetsägarna. Undersökningen görs i ett urval städer för att få ett tvärsnitt av utvecklingen i landets stadskärnor. Den här gången omfattar rapporten 52 städer (se faktaruta).

Nästan otroligt

– Jag har inte hunnit se utredningen i detalj men är positivt förvånad. Jag sökte mig till Falkenberg för tre år sedan för att jag kände att det är en av de kommuner som har störst förutsättningar att öka. På det sättet är jag inte förvånad. Men att siffrorna skulle bli så höga och att vi skulle hamna på förstaplatsen är nästan otroligt, kommenterar centrumutvecklare Henrik Olsson.


Vad tror du ligger bakom att ni plötsligt hamnar i topp? 
– Vi fick en kraftigt förlängd säsong förra året genom de internationella marknadsdagarna och Falkenbergs matdagar. Sedan har det nog bidragit att vi fått hit Gina Tricot och Espresso House. Att man gick upp i allsvenskan för några år sedan och tog hit Wheels & Wings från Varberg har nog också påverkat att Falkenberg har ett bra flow nu. 
– Men den största styrkan är att det finns en politisk enighet om att centrumutveckling är viktigt. Det finns en vilja att satsa på detta i alla delar av kommunorganisationen tillsammans med fastighetsägare och näringslivet, menar Henrik Olsson.

Falkenberg syns

Kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C) är också glatt överraskad.
– Fantastiskt roligt! Vi jobbar ju hårt med att stadskärnan ska vara attraktiv. Det är viktigt både för de som bor där och de som kommer hit. Jättekul att Falkenberg syns. Detta ger energi att fortsätta utvecklingsarbetet.

På rätt väg

Även stadsarkitekt Johan Risholm är lite förvånad. 
– Man kan mäta på olika sätt och ska inte slå sig för mycket för bröstet. Men detta är ett tecken på att vi är på rätt väg. Jag tror att vi har hittat en ganska bra struktur i samarbetet mellan politiker och tjänstemän.  Jag har arbetat här i 27 år och varit med om många centrumprojekt tidigare. Men det har tagit fart på senare tid med en mer medvet uttalad satsning på centrum. 

Nya projekt

– Jag fick i uppdrag att ta fram ett mera strukturerat centrumarbete 2013 och upptäckte rätt snart att jag inte hann med. Då kom Henrik in i bilden och har tagit det vidare till en ny nivå. Samtidigt kan man inte slå sig till ro. Det gäller hela tiden att utveckla och hitta nya former. I höst drar vi igång ett nytt spännande projekt, säger Johan Risholm. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här