Tyst minut på Rådhustorget.
Tyst minut på Rådhustorget.

Falkenberg håller tyst minut för offren

Attackerna i Paris fortsätter att väcka oro och avsky i världen och i Falkenberg. På måndagen hölls en tyst minut på Rådhustorget och sedan i söndags lyser franska färgerna på träden vid Stortorget.

ANNONS
|

Anaëlle Couture chockades av nyheten om attackerna i Paris, hon är uppvuxen i Falkenberg med släkt och vänner i Frankrike. Hon har också arbetat i Paris i ett år och skulle egentligen ha varit där i helgen för att hälsa på sin pojkvän. Han bor alldeles intill nationalarenan Stade de France där tre personer omkom av bombattacker på fredagen.

– Han var ute i Paris när detta hände, jag fick ett SMS att han var rädd. Jag ringde honom, då var han i metron och berättade att ingen taxichaufför ville köra honom till Stade de France. Han och hans kompisar fick ta metron och gå sista biten, berättar Anaëlle Couture.

ANNONS

Hennes vänner och släkt är utom fara men rädslan finns att något kan hända igen. Så sent som i januari skedde attacken mot tidningen Charlie Hebdo där 12 personer sköts ihjäl.

– Det var mer obehagligt den här gången, att det återkommer. Att det upprepar sig igen, jag hade hoppats på att det var slut, säger Anaëlle Couture.

Just nu vet hon inte om hon vågar åka till Paris.

– Helst inte de närmaste dagarna i alla fall, säger hon.

Resebyråerna i Falkenberg har många kunder som delar Anaëlle Coutures oro, men få har valt att boka av till följd av attackerna.

– Det är lite för tidigt att uttala sig om vad det kommer att innebära ännu, säger Resias resebyråchef Kristin Berg.

UD har heller inte gått ut med restriktioner men råder resenärer som befinner sig eller ska resa till Frankrike att noga följa media och undvika stora folksamlingar.

Sedan i söndags kväll hedrar Falkenbergs kommun offren för attackerna genom att träden runt Stortorget är upplysta i franska flaggans färger. Reaktionerna på belysningen har varit övervägande positiva men det har också kommit invändningar om varför kommunen inte gör det här även för andra drabbade länder.

– Grunden för demokrati är att man ska kunna ha olika synpunkter och åsikter, men i det här fallet är det för att uppmuntra frihet, jämlikhet och broderskap, säger Henrik Olsson.

ANNONS

På Rådhustorget hölls också en tyst minut i går för de drabbade på EU:s initiativ. Ett tjugotal personer trotsade regn och blåst för att hedra offren.

– Vi känner starkt med de drabbade i Paris och det här är ett hot mot vår demokrati, sa Mari-Louise Wernersson (C).

Henrik Lundahl, kanslichef på Varbergs kommun, sade på måndagen till HN att det inte blir någon tyst minut i Varberg. Kommunen kommer dock att flagga på halv stång utanför stadshuset och på Varbergs torg.

ANNONS