Falkenberg gör upp tvist med Ekängengruppen – säljer centralt hyreshus

Falkenbergs kommun vill sälja ett hyreshus med 22 lägenheter för att göra upp en juridisk tvist med Ekängengruppen. Affären ska göras genom en så kallad fastighetspaketering för att kommunen ska slippa betala skatt.

ANNONS
|

Tidningen har tidigare rapporterat om tvisten om bygget av Tröingeskolan som pågått mellan kommunen och Ålyckan Fastigheter AB, ett dotterbolag till Ekängengruppen.

I korta drag handlar det om att båda parterna har mark i området de haft för avsikt att bygga skolan på. Ärendet har både överklagats till mark- och miljödomstolen och anmälts till JO av Ekängengruppens dotterbolag, då de anser att kommunen hanterat ärendet felaktigt. Konflikten har pågått i flera år och har gjort projektet med Tröingeskolan segstartat.

LÄS MER:Falkenbergs kommun anmäls till justitieombudsmannen

LÄS MER:Skolbeslut överklagas i domstol

LÄS MER:JO-granskar kommunen för hantering av Ålyckan Fastigheter

Nu har en trestegslösning tagit form i Falkenbergs politiska rum.

1. Kommunen köper Ålyckan Fastigheters tilltänkta skoltomt i Tröinge för drygt 5,3 miljoner kronor.

ANNONS

2. Falkenbergs kommun säljer tomten till Kristineslätts paviljongförskola till ett av Ekängens dotterbolag, för 4,5 miljoner kronor. Där ska bolaget på sikt bygga en permanent förskola.

3. Falkenbergs bostad säljer sitt hyreshus på Sandgatan 24 till Ekängengruppen för 26 050 000 kronor. Detta görs genom en fastighetspaketering.

Lösningen har från kommunens sida till stor del arbetats fram av kommundirektören Lars Fröding.

– Detta är tre ärenden som gör att vi uppnår en lösning på den intressekonflikt som funnits mellan Ålyckan Fastigheter AB och kommunen länge. Vi har gemensamt kommit överens om den lösning som funkar bäst för alla inblandade parter.

Håkan Johansson, delägare och vd hos Ekängengruppen, är nöjd med förslaget.

– Tvister och konflikter är aldrig roliga och det känns skönt att vi kommit vidare. Vi köper detta för att utveckla området vid lokstallarna och bygga förskola i Hjortsberg. Detta är tomter vi tittat på innan men det var först nu det blev aktuellt.

Försäljningen sker genom skatteplanering

Försäljningen av hyreshuset på Sandgatan 24 kommer ske genom en fastighetspaketering, vilket är en form av skatteplanering. Detta innebär att Fabo kommer att upprätta ett tomt dotterbolag. Fastigheten placeras sedan i dotterbolaget och när försäljningen sker säljs bolagets aktier, istället för fastigheten. Detta resulterar i att både säljaren och köparen undviker skatt.

ANNONS

– Det är en skattemässig fördel som gör att vi tjänar nästan en miljon. Om kommunen och skattebetalarna kan tjäna en miljon tycker vi att det är värt att göra den paketeringen, helt klart, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S).

Hur lämpligt skulle du säga att det är med skatteplanering i en S-styrd kommun?

– Vi håller oss inom lagens gränser och är väldigt måna om skattemedel och skattebetalarnas medel och om vi nu kan tjäna en miljon extra när vi säljer en fastighet gör vi det.

Detta handlar ju också om skattemedel som ni väljer att inte betala, och en diskussion om lämpligheten i att kommuner gör denna typen av affärer finns på andra håll i Sverige. Har ni haft den diskussionen själva?

– Ja det är klart att vi har haft det. Men här väljer vi att se till kommunens bästa.

LÄS MER:Varbergs Bostads skatteplanering blir fråga för finansministern

Ekängengruppens planer för hyreshuset

De tre förslagen har redan fått klartecken i den första politiska instansen, kommunstyrelsens arbetsutskott. Innan den slutgiltiga klubban faller ska både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige säga sitt.

– Det var en enig nämnd som fattade dessa beslut. Kommunen vill komma över det här markområdet som Ålyckan fastigheter äger vid Tröingebergskolan. I samtal med dem har de i sin tur lyft fastigheter de skulle vilja komma över från kommunens sida.

ANNONS

– Det är en ren uppgörelse helt enkelt där vi dessutom gör en rätt stor reavinst från kommunens och fabos sida, säger Per Svensson (S).

Ekängengruppens planer för tomten vid Kristineslätts förskola är, som sagt, byggnationen av en ny permanent förskola. Vad som ska hända med hyreshuset vid lokstallarna är emellertid inte skrivet i sten än.

– Vi kommer inte att köra ut någon. Men på sikt kan vi tänka oss att göra om det till något mer centruminriktat än bostäder, säger Håkan Johansson.

ANNONS