Framtida vindsnurror kan köpas. Kommunen ska ta ställning till gammal option att köpa in sig i Kattegatt Offshore. Bild: Ola Folkesson/arkiv
Framtida vindsnurror kan köpas. Kommunen ska ta ställning till gammal option att köpa in sig i Kattegatt Offshore. Bild: Ola Folkesson/arkiv

Falkenberg Energi vill inte köpa kraftverk i havet

Falkenberg Energi har sagt nej. Men nu återstår det för politikerna att bestämma sig för om de vill utnyttja kommunens option att köpa fem vindkraftverk i Kattegatt Offshore.

ANNONS
|

För åtta år sedan släppte det kommunala bolaget Falkenberg Energi (Feab) sitt ägande i vindkraftsföretaget Favonius, som då vid Skottarevet i havet utanför Falkenberg planerade en större vindkraftspark. Dock har Feab kvar en option att köpa fem vindkraftverk i parken när den blir av.

När Favonius nyligen fått rätt att uppföra den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Offshore utanför Falkenberg, dock på lite annan plats och i större format med maximalt 50 verk, så lever ännu denna optionsmöjlighet.

– Ja, vi har tillfrågats om vi vill utnyttja optionen och köpa fem av verken för ungefär 150 miljoner kronor styck. Men styrelsen har sagt nej, förklarar Bo Anders Antonsson, vd för Falkenberg Energi.

ANNONS

Dock ska den frågan underställas kommunfullmäktige, och under tisdagen behandlas frågan i en första vända av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Men det vore överraskande om en politisk majoritet kommer till annan slutsats än Falkenberg Energi. Att köpa in sig i vindkraftsparken vore en kontroversiell satsning, inte minst med tanke på att den oklara långsiktiga prisbilden för el gör investeringen osäker. Om parken blir av lär det bli i den senare delen av den åttaåriga tidsperiod som tillståndet medger för bygget.

Men intressant blir ett motsvarande svar från Göteborg Energi, som väntas under hösten. Göteborg Energi har setts som en ekonomisk muskel i Kattegatt Offshore, i och med att man gått in som samarbetspartner och har en option på att uppföra hälften av vindkraftverken i Kattegatt Offshore eller köpa hälften av bolaget Favonius.

Om Göteborg Energi väljer att tacka nej, så behöver Favonius ägarbolag Agrivind leta helt nya finansiärer till detta projekt.

Lennart Blomgren, vd i Agrivind, vill inte ge något besked om man just nu har några andra finansiärer som knackar på dörren.

– Vi vill först få klart med Falkenberg Energi och Göteborg Energi innan vi kommenterar den frågan, säger Lennart Blomgren.

ANNONS

Vad i övrigt gäller Falkenbergs kommun, så finns det även ett på sin tid omdiskuterat avtal, som reglerar att kommunen till följd av sitt tidigare engagemang i Favonius ska ersättas med ett visst antal miljoner kronor. Men först när parken är verklighet.

I fråga om Falkenberg Energis option så rör det sig om köp till marknadsmässigt pris, vilket gör att bolaget inte sett något egentligt ekonomiskt skäl för att nu gå in i projektet.

FAKTA: Kattegatt Offshore

Vindkraftsbolaget Favonius, för närvarande med stöd av Göteborg Energi, har rätt att bygga max 50 vindkraftverk, med en höjd till högsta vingspets på 190 meter, utanför Falkenbergs kust. Som närmast kommer de placeras 6,5 kilometer från land.

Vindkraftsparken beräknas ge en energimängd som motsvarar knappt två gånger den totala elkonsumtionen i Falkenbergs kommun, alla hushåll, företag och industrier inräknade.

Investeringen beräknas kosta 4-5 miljarder kronor.

ANNONS