Falkenberg betalar en halv miljon till Hjulet Fastigheter AB

Kommunstyrelsens arbetsutskott förlikar en tvist med Hjulet Fastighets AB. Bolaget ansåg att kommunen sålt dem förorenad och ofärdig mark och krävde nära tio miljoner i ersättning.

ANNONS
|

Kvarteret Hjulet har under åren varit en central del i en rad centrumkonflikter i Falkenberg. Idag står en stor del av kvarteret färdig, många har hunnit flytta in i nya bostäder och tidningen har tidigare rapporterat om att striden i centrum är över.

Under ytan, eller snarare markytan, har dock en av konflikterna i projektet levt kvar.

Bolaget bakom Kvarteret Hjulet är Hjulet Fastigheter AB, som ingår i koncernen Västkuststugan. De tecknade ett markanvisningsavtal med kommunen 2013 där det framgick att bolaget skulle få köpa marken i befintligt skick. I ett tidigare avtal stod att kommunen skulle riva brandstationen som stod på marken, men att Hjulet Fastigheter AB skulle stå för kostnaden.

ANNONS

På plats fanns även en detaljplan som fastslog att området var lämpligt för bostäder.

Lade miljonbelopp på att sanera bort miljöfarliga ämnen

När Hjulet Fastigheter AB väl fick tillträde till marken kom skicket som en chock.

– Brandstationen revs inte till fullo då betongkällaren var kvar. Att ta bort den innebar en stor extra kostnad. Sen när vi började ta prover på marken såg vi även att det fanns hur mycket PFAS som helst som behövde saneras, säger projektledare Göthe Johansson.

PFAS är ett potentiellt miljöförorenade ämne som återfinns i olika produkter såsom impregneringsmedel, textilier, rengöringsmedel och brandsläckningsskum. Ämnet är inte vattenlösligt utan binder till proteiner och lagras i till exempel lever och blod.

Det finns misstankar om att PFAS kan vara cancerframkallande hos människor, vilket dock inte har visats i vetenskapliga studier.

– Marken fick saneras i två omgångar för att vi skulle kunna börja bygga bostäder. Det kostade otroligt mycket pengar.

– Hade kommunen gjort sitt jobb i planläggningen skulle de testat detta innan. Det blev ett slag i nacken för oss i början av projektet, säger Göthe Johansson.

Ville ha nära 10 miljoner i ersättning

Hjulet Fastighets AB krävde år 2019 ersättning från kommunen för de kostnader sanering och rivning av brandstationens källare inneburit. Sammanlagt ville de ha uppemot tio miljoner kronor.

ANNONS

Under kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste möte kom de båda parterna överens i en förlikning där kommunen ersätter företaget med 500 000 kronor för rivningen av brandstationens källare.

– Vi är lagom missnöjda med utfallet, som det brukar bli i en förlikning. Vi drar lärdomar från detta och ska se till så att det inte blir såhär nästa gång, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hjulet Fastighets AB fick fem procent av den summa de från början krävt från Falkenbergs kommun.

Har detta lagt lite sordin på projektet för er?

– Nej, vi är så proffsiga att vi bara lär oss av detta. Det första man gör är kanske inte att dra dit en stor borr och en mätstation men det kanske vi får börja med i framtiden, säger Göthe Johansson.

ANNONS