Falkenberg är femte värst coronadrabbat i Sverige
Falkenberg är femte värst coronadrabbat i Sverige Bild: Alma Tallborn

Falkenberg är femte värst coronadrabbat i Sverige

Coronastatistiken på kommunnivå visade återigen dystra siffror för Falkenberg i den senaste mätningen. En stor del av den ökade smittspridningen, 318 nya fall vecka 8, kan spåras till företag och skolor.

ANNONS
|

I Folkhälsomyndighetens mätning från vecka 8 hamnade Falkenberg på femte plats över flest nya fall i förhållande till befolkning, med 70 nya sjukdomsfall per 10 000 invånare. Effekterna av sportlovet börjar synas i statistiken.

– Oavsett var man har varit på sportlovet, om man har varit hemma eller i fjällen, så är det så att man inte har hållit avstånd. När smittan väl finns utbrett blir det som en snöbollseffekt, säger Johanna Weichel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Regionalt har antalet nya fall ökat som mest i åldersgrupperna 15-17 år (+36), 50-59 år (+40) och 60-69 år (+38). Coronasmittan i Falkenberg har inte uppstått av ett enskilt stort utbrott, utan spridningen finns på flera platser i kommunen, förklarar hon.

ANNONS

– Det som kan ses i smittspårningen är att några företag har haft smittspridning och likaså finns det skolor som före och under lovet haft en del sjuka. När man inte håller avstånd på sådana ställen, till exempel inomhus på jobbet, då sprids smittan, säger Weichel-Steier och fortsätter:

– Främst är det en effekt av att många smittade leder till att fler blir smittade i nästa led om man inte följer rekommendationerna.

Falkenbergs skolchef Stigert Pettersson bekräftar att de har märkt av den ökade smittspridningen i verksamheterna, men kan inte säga vilken åldersgrupp som har varit mest drabbad.

– Vi för inte statistik på det sättet, men vi har väl personal och elever på nästan alla skolor där någon har konstaterad covid-19. Men det är inte på den akuta nivån att vi överlägger att stänga ner, säger han.

Inga kommunlokala åtgärder

Det var i förra mätningen, från vecka 7, som Falkenberg började sticka ut i statistiken. Region Hallands kommunsiffror mellan den 17 och 24 februari konstaterade 332 nya fall. Förra veckan utökades de regionala restriktionerna i Halland gällande munskydd, men det är trots den markanta ökningen inte aktuellt att införa ytterligare skärpningar på kommunnivå.

– Det har skiftat under hela pandemin vilka kommuner som har haft mest smitta och i dagsläget är det inte aktuellt att införa till exempel kommunlokala åtgärder, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

ANNONS

Läs mer: Fortsatt hög smittspridning i Halland

ANNONS