Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falkenberg är ett museum fattigare

Det är slutskrattat på Comic land. Seriefigurerna har sålts till ett leksaksmuseum i Västerås. - Jaså, det var nytt för mig, säger Chatrin Mauritzon som drev seriemuseet tillsammans med sin man i 18 år.
Det är övergivet i lokalerna som ligger utmed väg 154, strax väster om Köinge. Den gulsvarta Batmansiluetten sitter visserligen kvar på en klippa bakom huvudbyggnaden men alla seriefigurer i serieparken är borta.

Även invändigt är det tomt - tidningarna, originalteckningarna av Modesty Blaise, Tintin-statyerna och allt annat som ingick i museet är borta och butiken har flyttat.

Det mesta finns numera på Tidö slott utanför Västerås. Där driver David von Schinkel ett leksaksmuseum.

David von Schinkel vill inte svara på hur mycket han betalade för samlingen men för en månad sedan tömde han museet i Köinge.

- Det var ganska mycket arbete. I uppgörelsen ingick att vi skulle ta bort alla saker och städa ur byggnaderna, säger David von Schinkel som tänker visa en stor del av de nyinköpta atiraljerna i Tidö slott.

- Allt är inte klart men jag vill försöka visa samlingen på ungefär samma sätt som i Köinge. Jag har tänkt slå ihop det med en annan samling och en del mate-

rial som jag själv har. Det här är ett lite känsligt läge och allt är inte officiellt men min förhoppning är att göra en utställningen nästa år som ska heta "I seriernas och hjältarnas värld". När det är klart hälsar jag givetvis alla från Falkenberg välkomna hit, säger han.

David von Schinkel säger att han kommer att få hjälp av grundaren och serieexperten Peder Mauritzon.

HN har sökt Peder Mauritzon, en gång lokal ledare för ny demokrati, utan framgång. Enligt uppgifter från flera personer har han rest till Spanien där han ofta vistats vintertid.

Det är också klart att Chatrin och Peder Mauritzon separerat och inlett en skilsmässa.

Chatrin Mauritzon vill inte kommentera några detaljer men säger att hon inte medverkat i försäljningen.

- Det kan bli en följetong. Jag har en advokat och Peder har sin advokat, säger hon.

Händelseutvecklingen innebär att Köinge och Falkenberg förlorat en attraktion. Seriemuseet, eller Comic land som det tidvis hette, var det enda museet för tecknade serier i Norden. Enligt uppgift finns det bara sex andra museer i världen med samma inriktning.

Enligt Falkenbergs turistbyrå ska Seriemuseet vara öppet varje dag klockan 10-18 till och med den 8 september. VD Reino Jacobson har hört att museet varit stängt en tid men överraskas av att samlingen sålts till Västerås.

- Jösses, vi har inte hört ett pip om det här. Vi borde ha blivit informerade. Vi har ju med seriemuseet som besöksmål i vårt material och nu får vi se till att ta bort det.

- Det har inte varit så stort i besöksvolym men ganska unikt. Det finns inte så många seriemuseer i världen.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här