Lars Fröding, kommundirektör i Falkenberg, säger att det var en miss att politikerna inte fick med fackets synpunkter i beslutsunderlaget.
Lars Fröding, kommundirektör i Falkenberg, säger att det var en miss att politikerna inte fick med fackets synpunkter i beslutsunderlaget. Bild: Håkan Johansson

Facklig kritik fanns inte med i beslutsunderlag

Kritiken från fackligt håll var hård när kommundirektör Lars Fröding presenterade sitt förslag till internbudget för kommunstyrelseförvaltningen. Men fackens synpunkter fanns inte med som beslutsunderlag till politikerna.
– Det är allvarligt och får inte upprepas, konstaterar Per Svensson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

ANNONS
|

Kommunstyrelsen i Falkenberg fick i uppdrag att spara 5,5 miljoner kronor och kommundirektör Lars Fröding tog fram ett förslag som bland annat innebar en omorganisation och att tjänster flyttades.

LÄS MER:Tjänster försvinner och avdelningar slås ihop

Planavdelningen klövs i två delar. De ena delen flyttades över till bygglovsavdelningen och den andra halvan av verksamheten flyttades över till hållbarhetsavdelningen.

Personalen var negativ

Personalen var negativ till förslaget och ansåg att det vore bättre att alla på planavdelningen skulle gå över till hållbarhetsavdelningen och därmed kunde bygglovsavdelningen vara kvar som tidigare. Det påpekar Sveriges arkitekter som skickade in fyra sidor med synpunkter till kommunstyrelsen.

Bilagan avslutades med; Sammanfattningsvis anser Sveriges arkitekter att förslaget inte är helt genomtänkt och det finns en risk att kvaliteten på samhällsplaneringen inom kommunen minskar.

ANNONS

Det var en liten del av den hårda kritik som inte fanns med i beslutsunderlaget till politikerna i kommunstyrelsen.

Även Kommunal och Akademikerförbundet SSR lämnade synpunkter i samband med internbudgeten för 2021 som nu är klubbad och klar.

S styr i Falkenberg

Falkenberg är en socialdemokratiskt styrd kommun. Med tanke på de historiska kopplingar som finns mellan partiet och fackföreningsrörelsen så borde kanske någon ha reagerat på att synpunkter från fackligt håll saknades i beslutsunderlaget.

– Jag har fått det till mig, men det hjälper ju inte, hela kommunstyrelsen ska ha det före beslutet. Någon brukar ju reagera, men i det här fallet har ingen gjort det under sammanträdet, det är bara att beklaga, skett är skett, säger Per Svensson, som tog till sig att det fanns en hel del facklig kritik.

För hans del spelade inte fackets synpunkter så stor roll att han var beredd att riva upp liggande förslag från kommundirektören.

– Det krävdes att vi gjorde en förändring med tanke på förutsättningarna. Möjligen kunde vi ha gjort någon förändring, säger Per Svensson.

Dragning av kommundirektören

I kommunstyrelsens arbetsutskott, som genomförs före beslut tas, höll Lars Fröding en dragning där han berättade om fördelar och nackdelar. Han berättade även om den kritik som fanns från fackligt håll, enligt Per Svensson.

ANNONS

Men varför fanns inte handlingarna som innehöll fackets massiva kritik med till kommunstyrelsens sammanträde när beslut skulle fattas?

– Vår avsikt var att få med alla synpunkter i underlaget, men det har blivit en administrativ miss i det här fallet. Jag som chef får ta på mig den här missen, jag borde ha kollat så att alla dokumenten var med innan vi drog det för styrelsen, säger kommundirektör Lars Fröding.

Politikerna beslutade enligt ditt förslag. Tror du att beslutet hade blivit ett annat om fackets kritik funnits med i beslutsunderlaget?

– Jag har i flera olika omgångar muntligt framför de synpunkter som de fackliga organisationerna har haft.

Enligt Sveriges arkitekter var ditt förslag inte helt genomtänkt. Hur ser du på den kritiken?

– Det är starka ord, men om det är så stark kritik vet jag inte. Substansen från fackliga företrädare och från personalen är framförd till politikerna. Det här är en process där vi har arbetat med förslaget i förvaltningen under en längre tid och återkommit till politiken i formella och informella sammanhang.

– Men det är olyckligt att fackets synpunkter inte kom med och det var ingens ambition att undanhålla den. Utan det är en ren miss, säger Lars Fröding.

ANNONS
ANNONS