Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Fabo vill riva Kvarteret Måsen i centrala Falkenberg – boende i husen rasar mot beslutet

Måsenhusen i centrala Falkenberg ska rivas i höst. Fabo menar att husen är bortom räddning medan grannar i området hävdar att bolaget medvetet låtit husen förfalla.

Tre gulputsade hus i Falkenbergs centrum har sett bättre dagar under sina dryga 70 år på platsen. Flagnad färg på fönsterblecken, träskivor över borttagna fönster och sprickor i fasaden vittnar om att husen, som ingår i bevarandeplanen Stadens yttre årsringar, fått förfalla under en längre tid.

De boende berättar att de flesta trivs i sina lägenheter men att det i vissa är sprickor i väggar, tapet som lossar och att gemensamma utrymmen inte städas kontinuerligt.

– Man skäms ju över hur det ser ut. Ett likadant hus som ingår i kvarteret Måsen är privatägt och i bra skick. Det är ju beviset för att det går att underhålla husen. Detta handlar bara om politisk ovilja, säger Andreas Andersson som bott i ett av husen länge.

Tidningen möter ett gäng grannar på gräsmattan mellan de tre husen. I flera månader har de samlats, organiserat sig genom en Facebookgrupp och försökt få svar från Fabo om varför husen inte kan renoveras istället för att rivas.

De beskriver även en situation där Fabo i närtid tagit lång tid på sig att åtgärda felanmälningar.

– Vi trivs på denna platsen. Det är jättesynd att Fabo låtit husen förfalla i flera år. Nu får vi betala med våra hem, säger David Andersson.

Två utredningar slog fast att husen gick att rädda

Fabos förklaring till grannarna är att husen uppnått sin ”tekniska livslängd” och att det saknas möjlighet att renovera. Under åren har dock två stora utredningar gjorts i husen, den senaste daterad 2017, som kom fram till slutsatsen att husen inte behöver rivas.

– Efter det gick vi ut med informationen att husen behövde omfattande renovering och vi gick ganska långt med den processen. Men under projekteringen fann vi en rad nya byggtekniska problem i husen som gjorde det tydligt att det var ekonomiskt oförsvarbart att renovera, säger Christian Kylin vd för Fabo.

Upphandlingen för byggnationen av nya husen är redan gjord och Fabo väntas skicka in en bygglovs- och rivningsansökan inom kort. Istället för tre blir det två hus som ska byggas av Skanska. De som bor i måsenhusen med långtidskontrakt idag har erbjudits prioritet i bostadskön till nytt boende.

Att husen fått förfalla och hamnat i det skick de nu är i beskriver Christian Kylin som olyckligt.

– Måsenhusen har ju inte blivit dåliga på tioårsperiod utan går längre bak. På något sätt har de hamnat i kläm och det är olyckligt eftersom det drabbar på ett individplan.

Hur ser du på anklagelsen att Fabo medvetet låtit husen förfalla?

– Det stämmer inte. Det ligger inte i vårt uppdrag och vår ambition är inte att riva hus, vilket jag hoppas vårt agerande visar. Men det är bekymmersamt och tråkigt att boende känner så och det tar vi till oss.

Skyddas i kommunens bevarandeplan

Tidningen har tidigare rapporterat vid tillfällen då bygglovsnämnden nekat bygglov inom bevarandeplanen till husägare som önskat putsa eller måla om hus. Att Fabo nu vill riva tre av dem får Siv Qvarfordh, ordförande i Falkenbergs kultur- och hembygdsförening, att reagera.

– Det är totalt historielöst. De låter byggnaderna förfalla, river dem och bygger nytt. Detta har de satt i system. Kommunen och länsmyndigheter har kommit överens om att husen är skyddsvärda, att ett kommunalt bolag bortser från det är anmärkningsvärt.

Christian Kylin från Fabo svarar på kritiken.

Hur har ni tagit hänsyn till att husen ingår i Stadens yttre årsringar?

– Det har spelat ganska mycket roll, vi hade nog inte gått så långt i planerna på renovering som vi ändå gjorde om så inte varit fallet. Om vi istället renoverat hade husen dock ändå inte sett ut som de gör idag eftersom vi behövde riva ner hela fasaden.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här