Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fabos nuvarande kontor i tillfälliga lokaler på Klockaregatan. Bild: Håkan Bergström

Fabo lovar att undersöka arbetsmiljön efter kritiken

Bostadsbolaget Fabo i Falkenberg ska låta företagshälsovården genomföra en undersökning av den psykosociala arbetsmiljön. Därmed avvaktar skyddsombudet och går för närvarande inte vidare med en anmälan till Arbetsmiljöverket

Tjänstemannafackets skyddsombud på kommunala bostadsbolaget Fabo, Ulrika Eckersand, har i en skrivelse till arbetsgivaren påpekat allvarliga brister i arbetsmiljön, vilket HN tidigare uppmärksammat. ”Det finns personal på Fabos huvudkontor som mår dåligt. Vissa upplever mobbning, andra känner sig missmodiga och nedstämda. Det finns en oro och rädsla för att uttala sig i frågor, som rör det egna arbetet eller förhållanden på huvudkontoret och på Fabo generellt”, skrev hon i sin begäran om åtgärder.
– Mitt främsta krav var att det skulle ske en kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön. Eftersom den nu ska göras, så avvaktar jag för att sedan se vilka åtgärder som är nödvändiga, säger Ulrika Eckersand.

Även om hon från arbetsgivaren hade hoppats få svar på flera frågor, så menar hon att arbetsmiljöundersökningen ändå är en tillräcklig början. Därmed går hon just nu inte vidare med en anmälan till Arbetsmiljöverket.
– Men jag har inte på något sätt dragit tillbaka min skrivelse, utan situationen kräver åtgärder som arbetsgivaren till viss del redan nu skulle kunna inleda. Och det är viktigt att ledningen inser allvaret i frågan, säger hon.
Hon går inte in på några detaljer om situationen på Fabos kontor. Men hon delar inte arbetsgivarens uppfattning att problemen enbart skulle vara en tillfällig följd av oron när Fabo nu genomgår en omorganisationen.
– Visst blir det en turbulens när företaget omorganiserar, men det finns fler orsaker till bristerna i arbetsmiljön, menar hon.

Företaget säger i sitt svar att den psykosociala arbetsmiljöundersökningen ska ske genom intervjuer med samtliga medarbetare på kontoret. I egenskap av företrädare för tjänstemännen, så är det bristerna på huvudkontoret som skyddsombudet har påpekat. Men även inom Fabos övriga verksamhet har det tidvis varit turbulent på sistone. Företaget har totalt cirka hundra anställda.
– Vi tar det här på djupt allvar och har en löpande dialog med facket, säger vd Christian Kylin efter skyddsombudets skrivelse.
– Nu väntar vi på hur företagshälsovården vill lägga upp sitt arbete, sedan ska kartläggningen ske skyndsamt, tillägger han.
Arbetsmiljöverket har genom nya omarbetade föreskrifter ytterligare och tydligare betonat arbetsgivarens ansvar för den psykosociala arbetsmiljön.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här