En del av lösningen. Falkenbergs kommunala bostadsbolag Fabo förväntas bidra med ett antal lägenheter till nyanlända 2017. Bild: Håkan Bergström
En del av lösningen. Falkenbergs kommunala bostadsbolag Fabo förväntas bidra med ett antal lägenheter till nyanlända 2017. Bild: Håkan Bergström

Fabo föreslås ordna lägenheter för nyanlända

Socialförvaltningen räknar med att nästa år behöva hyra ett antal lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Fabo, för att lösa behovet av bostäder till nyinflyttade flyktingar i Falkenberg.

ANNONS
|

Efter att under 2016 ha satsat på en snabb lösning med modulbyggnader på Slätten och i Långås, så är inriktningen annorlunda för 2017.

– Ännu har vi inte fått det exakta antalet från Länsstyrelsen, men vi räknar med att 2017 ta emot fler än de 79 som kommer i år, säger socialchef Johan Klingborg.

Troligen kan det handla om drygt 100 flyktingar med uppehållstillstånd som ska bli nya falkenbergare under 2017. Och kommunerna har numera lagkrav på sig att säkerställa ett mottagande genom att bland annat ordna bostäder.

– Vi föreslår att socialnämnden tar det politiska beslutet som innebär att vi arbetar fram ett avtal med Fabo om blockförhyrning av lägenheter, säger Johan Klingborg.

ANNONS

Begreppet innebär att socialförvaltningen hyr flera lägenheter i vissa fastigheter, som sedan hyrs ut vidare till de nyinflyttade flyktingarna. Meningen är att sprida inflyttningen på flera håll, för att motverka en segregering där nyanlända endast hänvisas till vissa områden.

– Samtidigt för vi också diskussioner med privata hyresvärdar, men där har vi ännu inget nytt klart för 2017, säger Johan Klingborg.

En lösning med Fabo följer modellen med så kallade sociala kontrakt. Redan i dag hyr socialförvaltningen ett 60-tal lägenheter i Fabos bestånd för att tillhandahålla bostäder till personer som annars, av sociala skäl och liknande, inte kan få hyreskontrakt av egen kraft.

– Sedan är avsikten att dessa sociala kontrakt på sikt omvandlas, så att hyresgästen får ett eget förstahandskontrakt, säger Johan Klingborg.

På motsvarande sätt räknar man med att det ska bli för de nyanlända. Även om socialförvaltningen inledningsvis är den som står för kontraktet med Fabo, så ska detta vara en temporär - även om den kan bli långvarig - lösning i väntan på eget kontrakt för den nyinflyttade.

– Vi har en samsyn i frågan och ställer oss positiva. Det här är ju en bostadsfråga som måste lösas, kommenterar Christan Kylin, vd för Fabo.

ANNONS

Men frågan ärhur man får loss lägenheter hos Fabo (med totalt 2 500 lägenheter), när det råder bostadsbrist och utan att alltför mycket täppa till för andra bostadssökande.

– Vi bygger en del nytt och tanken är att använda en del av de lägenheterna, samtidigt som vi även tittar på det befintliga beståndet, säger Christian Kylin.

2017 blir i vart fall ett 60-tal nya lägenheter klara, i Glommen och i kvarteret Hjorten på Hjortsberg.

Hur många lägenheter det totalt kan handla om för nyanlända under nästa år är oklart. Förmodligen rör det sig om drygt 100 nyinflyttade flyktingar i Falkenbergs kommun under 2017, men antalet lägenheter och storleken på dem är avhängigt om det är familjer eller ensamstående som anvisas kommunplats här.

Det här innebär naturligtvis att andra bostadssökande kan behöva stå tillbaka.

– Men vi har också en hög takt i bostadsbyggandet med planer på 500 nya lägenheter fram till 2025. Och det är takt som vi vill försöka höja ännu mer, säger Christian Kylin på Fabo.

Därmed sagt att man från ansvarigt håll ser att uppdragen borde gå att kombinera, att både ge plats för nyanlända falkenbergare och ge andra bostadssökande möjligheter.

ANNONS

– Jag tycker att vi kan känna oss stolta för att vi är bra framme i planeringen, så att vi får pusselbitarna på plats för att lösa de frågor som hör samman med integrationen, säger Johan Klingborg.

Socialnämnden ska i slutet av oktober behandla frågan om den här lösningen. Formellt väntas då tjänstemännen få i uppdrag att arbeta fram ett avtal med Fabo.

FAKTA: Nyanlända flyktingar

Regeringen har beslutat, utifrån Migrationsverkets prognoser, att Hallands län under 2017 ska ta emot 1 034 nyanlända personer som fått uppehållstillstånd och ska bosätta sig i Sverige. Det gäller alltså de personer som gått igenom asylprocessen och fått rätt att stanna.

Länsstyrelsen har ännu inte angett hur dessa ska fördelas bland kommunerna, men proportionellt efter befolkningen skulle det innebära cirka 140 nyanlända till Falkenbergs kommun. Men fördelningen är också avhängigt andra faktorer, så det exakta antalet återstår att se.

Staten betalar ersättning till kommunerna för att täcka de kostnader som hänger samman med flyktingens etablering i kommunen.

ANNONS