Första spikslaget i största förskolan Eldstaden

Så var den första symboliska spiken islagen för bygget av Falkenbergs största förskola Eldstaden. 2-åriga Bailey Jakobsson fick äran att hålla hammaren i regn och blåst på Kristineslätt.

ANNONS
|

Eldstaden får sitt namn av fastighetsbeteckningen på kvarteret. Redan i dag bedrivs det förskoleverksamhet i baracker intill bygget av den nya permanenta förskolan på Skogsvägen.

Minskar barngrupperna

– Vi är särskilt glada att få ytterligare en förskola i Falkenbergs kommun. Den här med plats för 120 barn är en jätteviktig del för oss att minska barngruppernas storlek, säger Georgia Ferris (KD) som är ordförande i kultur-, fritids- och tekniknämnden.

Den nya förskolan hamnar precis intill Falkenberg Alkoholfri Arena och kommer att rymma åtta avdelningar.

Är det bra med så många små barn på samma ställe?

– Man jobbar inte alla samtidigt. Det blir stordrift men det organiseras så att man jobbar i mindre enheter ändå, säger Anette Klang Jensen, verksamhetschef för förskolorna.

ANNONS

Först var tanken att avskärma arbetsplatsen mot den provisoriska förskolan med banderoller på staketet som inringar bygget.

– Men vi vill följa byggarbetet. Det blir spännande för barnen, menar rektor Catja Duzmann på Eldstaden.

Fler utbyggnader

En del av utomhusmiljön är redan klar och när nybygget står klart får förskolan sammanlagt 6400 kvadratmeter utemiljö. Den nya permanenta förskolan Eldstaden ska stå klar hösten 2021 och får ett eget tillagningskök. Barackerna kommer sedan att tas bort etappvis.

Men Falkenberg växer kraftigt och fler platser behövs.

– Vi har en utbyggnadsplan för att kunna följa skolverkets riktmärken för antal barn i barngrupperna senast 2022. Närmast på tur står Hertings gård. Sedan ska även Kompisen och Vessige byggas ut med fler avdelningar, säger förvaltningschef Stigert Pettersson på barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS