Vindkraftpark. Daniel Gustafsson och Martin Neumann från Vattenfall, med kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson.
Vindkraftpark. Daniel Gustafsson och Martin Neumann från Vattenfall, med kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson.

Första spadtaget för vindkraftparken

På onsdagen togs första spadtaget för den nya vindkraftparken Högabjär-Kärsås. 2016 ska parkens tolv vindkraftverk vara i drift.

ANNONS
|

Det blev en blöt och blåsig start för vindkraftparken Högabjär-Kärsås. Daniel Gustafsson och Martin Neumann, projektledare respektive byggprojektledare på Vattenfall, tog första spadtaget med kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson (C).

– Sist jag stod här var efter stormen Gudrun med sorg i hjärtat. I dag är vi här för att bygga något långsiktigt, sa Mari-Louise Wernersson.

De tolv vindkraftverken, som ska stå klara i början av 2016, kommer till det yttre vara identiska med de i vindkraftparken Hjuleberg som invigdes i maj. Skillnaden är att turbinerna på de nya verken kommer ha 3,2 megawatt i stället för 3,0. Och att vind inte verkar bli någon bristvara stod klart när den tappra skaran, med bland annat markägare, samlades för spadtaget.

ANNONS

– Den största anledningen till att vi bygger just här, som vi märker här och nu, är att det blåser väldigt bra. Och det är ju en första förutsättning för att man ska kunna bygga lönsamt och förverkliga vindkraft, säger Daniel Gustafsson, som under utvecklingsfasen varit projektledare för vindkraftparken.

För Falkenbergs kommuns del, är detta ett steg i rätt riktning, menar Mari-Louise Wernersson.

– Det här är ju en del i att vi byter bränsleform från fossila och miljöförstörande bränslen till hållbara och förnyelsebara bränslen. Det här är tolv nya verk, vi har 65 i dag, och det ger en bra produktion på 20 000 hushåll. Det är ett jättebra tillskott en del i vårt miljöarbete.

ANNONS