Johan Klingborg
Johan Klingborg Bild: Håkan Johansson

Första covidfallet på kommunalt äldreboende i Falkenberg

En boende på det kommunala särskilda boendet Berguven i Falkenberg har testat positivt för covid-19. Det är första fallet inom Falkenbergs kommunala äldreomsorg och nu har intensiv smittspårning startats.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Under måndagsförmiddagen kom beskedet att en boende på Berguven har smittats av corona. Personen vårdas på boendet och har isolerats i sin lägenhet. Personalen som vårdar den boende har full skyddsutrustning.

– Vi testar alla som har haft kontakt med den här personen, både boende och personal oavsett om de har symptom, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun.

Falkenberg hittills förskonade

Smittspårning har satts igång för att försöka utreda varifrån smittan kan ha kommit. Falkenbergs kommunala äldreomsorg har hittills varit lyckligt förskonade från coronasmittan.

– Det är väl en kombination av att vi har haft tur och att vi har en ambitiös personal, säger Johan Klingborg.

ANNONS
Berguven.
Berguven.

Sedan besöksförbudet upphävdes har det varit tillåtet att besöka de boende inom äldreomsorgen i Falkenberg. Riktlinjer har satts upp för att försöka minimera smittorisken. Alla besökare har behövt föranmäla sig och extrapersonal har satts in som guidar besökarna. Besöken har hållits inne hos de boende.

– Anhöriga har skött det väl och flertalet har hörsammat riktlinjerna. Man är rädd om sina gamla som man vet tillhör riskgrupp.

Väntar på provsvar

Information har gått ut till anhöriga om det nya läget och de vädjar att de avvaktar några dagar med besök. Framåt slutet på veckan hoppas de på att ha fått övriga provsvar.

Berguven ligger på Falkagård och är ett demensboende med 48 platser uppdelat på sex avdelningar på tre våningsplan.

LÄS MER:Inte aktuellt med besöksförbud på Falkenbergs äldreboenden

LÄS MER:Färre smittas av corona i Falkenberg

LÄS MER:Så är coronaläget i Falkenbergs omsorg

LÄS MER:Så ska besöken på äldreboenden gå till

LÄS MER:Ny bekräftad coronasmitta på äldreboende

ANNONS