Första Backyard Ultra-loppet i Halland körs på Slätten i Falkenberg

Starten gick på lördagsförmiddagen. Hela dagen och natten passerade. Men en av löparna körde på och gick i mål – vid tjugo i fyra på söndagseftermiddagen. – Nu har jag lite ont i hela kroppen. Värst är fötterna, säger loppets vinnare Henrik Bengtsson.

ANNONS
|

Tävlingsformen Backyard Ultra går ut på att löparna varje hel timme gör en gemensam start och tar sig igenom en 6,7 km lång runda. Den kvinna eller man som pallar flest varv vinner. Det svenska rekordet hålls av Johan Steene som sprang 46 mil på 68 timmar.

– Jag hoppas vi kör hela dygnet och håller på en bit in på söndagen. Det kommer krävas ett gäng starka hjärnor för det, säger David Bodiroza, styrelseledamot i Falkenbergs Roadrunners.

Och så rätt han hade. Henrik Bengtsson som sprang för Falkenberg Allstars orkade längst och mest. Tidigare var hans personbästa 19 varv – nu är det 30.

ANNONS

– Jag hade en dröm om att göra 30 varv. Men målet var 24 varv, säger han.

Vad hade du för knep för att orka hela natten?

– Det var inte så farligt. Jag höll ett jämnt tempo hela tiden och höll i gång med sportdrycker och snickers. Jag hade också två hjälpredor som underlättade mycket för mig.

Efter 19 varv gav den näst siste falkenbergaren upp. Sedan var Henrik ensam i spåret. Men en göteborgare från Majornas IK som deltog i det virtuella loppet South Coast Virtual Backyard Ultra höll kvar i hela 29 varv.

Virtuellt lopp med 200 startande

Från hela Sverige har löpare fått anmäla sig till tävlingen South Coast Virtual Backyard Ultra.

– Från början var det 300 anmälda men på grund av vädret var det 200 som startade, säger Mattias Andersson som var på plats vid FOK för att heja på Henrik Bengtsson.

I Falkenberg gick starten från orienteringsstugan på Slätten klockan 10 på lördagen. Drygt 40 falkenbergare stod då på startlinjen.

– Målet är att springa ett maraton, alltså sju varv, säger Johanna Nilsson och Catrin Gunnarsson fyller i:

– Jag siktar på tio timmar men det blir så länge kroppen håller.

Senad Bahonjic första delmål är 15 timmar (tio mil) men han hoppas på att orka i 24 timmar.

ANNONS

– Jag ska försöka utmana mig själv och jag kör så länge kroppen håller. Det tuffaste blir när det blir natt och man vill sova.

Backyard Ultra – en ovanlig träningsform

Det är första gången i Halland som ett ultralopp i den här tävlingsformen arrangeras och det finns redan nu planer på ytterligare ett lopp i Åkulla i september.

– Det här passar de flesta löpare. Man springer inte speciellt fort. Det handlar mer om uthållighet, säger David Bodiroza, en av initiativtagarna till Roadrunners Backyard Ultra Slätten.

ANNONS