Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/7

Förslag från glaskuben i Ullared blir verklighet

Ullared kommer att se annorlunda ut framöver. Nya välkomstskyltar, fräschare busshållsplats och fina blomsterarrangemang kan snart bli verklighet. Kommunen satsar även på andra delar av landsbygden.

I slutet av april gav sig landsbygdsutvecklare Karin Torstensson in i glaskuben, den här gången var den uppställd i centrala Ullared. Simhall, toaletter vid busstationen, pendelparkering, bättre städning av byn var några av de 185 förslag som kom in från besökare.  

Flera av tipsen, 37 stycken, rörde mark som förvaltas av vägföreningar i Ullared, och som inte täcks av de bidrag som föreningarna kan söka av kommunen.
Framöver ska kommunstyrelsen ta beslut om bidrag på närmre 700 000 kronor till två olika samfällighetsföreningar i Ullared. Bland annat för blomsterarrangemang i centrum, fyra välkomstskyltar och pengar för att snygga upp runt busshållsplatsen samt till ett blomland i parken. Anna Severinson, styrelsemedlem i en av föreningarna, är glad för lyftet. 
– Det är jättebra för pengarna behövs till sådant som människor här saknar. Och många tycker ju att kommunen har försakat Ullared. 

Om vägföreningen skulle stå för kostnaderna hade avgiften från medlemmarna behövts höjas visentligt, menar Anna Severinsson.  
Sedan 2014 har kommunen årligen avsatt en halv miljon kronor för landsbygdsorterna. Nu blir det mer pengar. Enbart Ullared får en miljon kronor i år och kommer få det fram till 2019. Det från denna pott som de 700 000 kronor kommer att tas. 
– Ullared är navet i inlandet, den servicepunkt som är starkast och viktig för hela inlandet. Vi behöver satsa för att göra Ullared mer attraktiv som boendeort, inte bara ett ställe att åka till, säger kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C). 

Övriga lokalsamhällen får dela på en miljon kronor årligen 2017 och 2018, samt 500 000 kronor 2019.
– Det är vad vi kan sätta av, man kan alltid säga att man vill ha mer, säger Mari-Louise Wernersson.
Miljonen kommer att delas ut till vägföreningar eller andra föreningar som söker pengar ihop med en vägförening.
– Det är vägföreningar som förvaltar de allmänna platserna, som lekplatser och parker så det är dem som får pengarna, säger Anette Lomarker på samhällsbyggnadsavdelningen. 
Förutom de ekonomiska satsningarna pågår, som HN tidigare berättat, ett projekt för att öka servicen på landsbygden. Det planeras också en ny idrottshall i Glommen och försök att få fler att bygga på landsbygden.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här