Barngrupperna i Falkenberg minskar. Minskade barngrupper kan även leda till personalnedskärningar till hösten.
Barngrupperna i Falkenberg minskar. Minskade barngrupper kan även leda till personalnedskärningar till hösten. Bild: Andreas Olsson

Förskolor i Falkenberg kan tappa personal till hösten

Minskade barngrupper i förskolan kan nu resultera i personalnedskärningar. Förskolor har nyligen haft extra arbetsplatsträffar med fackliga representanter på plats där personal fått besked av chef om att ekonomin är svårt ansträngd.

ANNONS
|

Att minska barngrupperna och öka personaltätheten i Falkenbergs förskolor är något som den politiska majoriteten Framtid Falkenberg (S, MP, KD, L) har gjort till en av sina viktigaste frågor.

Framtid Falkenberg har också satsat 13 miljoner kronor extra per år i budgeten för 2019-2021 till just förskoleverksamheten.

Mot den bakgrunden är det högst oväntat, till och med för kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S), när HN ringer och frågar om uppgifterna att vissa förskolor kan tappa personal.

– Det här har jag verkligen inte hört någonting om. Det borde vara precis tvärtom för vi har tillfört rätt mycket pengar. Jag får undersöka med förvaltningen om det är såhär, säger han.

ANNONS
Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att han inte hört någonting om att personalstyrkan ska minskas på vissa förskolor.
Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att han inte hört någonting om att personalstyrkan ska minskas på vissa förskolor.

Frågan är politisk laddad och S-styret vill under inga omständigheter förknippas med personalnedskärningar i förskolan.

– Vi satsade pengar för att det här inte skulle ske och förskolan är vår största satsning under mandatperioden. Det låter inte bra om det här stämmer, säger Per Svensson.

En förskola har fått besked om att 1,5 tjänst kommer att försvinna till hösten. En annan om att 1,25 tjänster ska bort.

Enligt fack och chef som informerat på förskolor ser inte politikerna något negativt i detta med personalnedskärningar eftersom barngrupperna också minskat, enligt uppgifter till HN från en person med insyn i förskoleverksamheten.

– Summa summarum blir det alltså samma täthet som innan. Men det ser ju snyggt ut att ”minska barngrupperna”.

Förskolechef om nedskärningen

Anette Klang Jensen, förskolechef i kommunen, förklarar varför det pågår ett arbete om personalnedskärningar till hösten.

– Det beror på effektiviseringar som kommunen har gjort och sen är det effekter av pandemin med minskad vistelsetid. Plus att vi har uppdraget med minskade barngrupper.

Anette Klang-Jensen, förskolechef i Falkenbergs kommun.
Anette Klang-Jensen, förskolechef i Falkenbergs kommun. Bild: Fredrik Wirbing

Förskolorna får sina pengar utifrån antal barn, ålder på barnen och vistelsetid.

– Det är rätt naturligt att så fort vi minskar antalet barn och vistelsetiderna minskar får vi inte lika stora resurser. För att få en budget i balans måste vi kompensera det, säger Anette Klang Jensen.

ANNONS

Facket kritiskt

Personalnedskärningarna får till följd att antalet barn per vuxen blir detsamma på förskolorna eftersom barngrupperna också minskar. Men antalet vuxna per avdelning blir färre.

– Det kommer att bli svårare att få ihop en bemanning som täcker hela dagen och det riskerar att vi får ensamarbete. Slutligen kan det också bli så att man får slå ihop två grupper och då har vi plötsligt inte mindre barngrupper, säger Fredric Hillertz, Lärarförbundets fackordförande i Falkenberg.

Fredric Hillertz, ordförande lärarförbundet Falkenberg, säger att det kommer bli svårare att få ihop bemanningen om tjänster försvinner från förskolor. ”Det kan bli mer ensamarbete”
Fredric Hillertz, ordförande lärarförbundet Falkenberg, säger att det kommer bli svårare att få ihop bemanningen om tjänster försvinner från förskolor. ”Det kan bli mer ensamarbete” Bild: Alma Tallborn

Övertaligheten av personalen resulterar förmodligen inte i uppsägningar på grund av arbetsbrist. Utan anställda kan komma att erbjudas arbete på en annan förskola där det behövs personal. Men fackliga överläggningar pågår.

Hur tycker du att personalnedskärningar rimmar med Framtid Falkenbergs satsning på förskolan?

– I min roll skiter jag i vems fel det är, men jag kan konstatera att det inte finns kostnadstäckning. Årligen så är det en effektivisering på drygt tio miljoner. I den här budgetomgången skars det i barnpengen till förskolan, vilket också spär på.

– Någon rektor anger också en ökad arbetslöshet och permitteringar som skäl och då minskar vistelsetiden när barn kan vara hemma mer med sin förälder, säger Fredric Hillertz.

Skolchef: ”budgetteknisk fråga”

Efter intervjuerna med förskolechef och kommunstyrelsens ordförande Per Svensson kontaktar Stigert Pettersson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, HN för att reda ut frågorna som han säger.

ANNONS

– Vi har betydligt färre timmar i förskolan. Så det handlar inte om minskade barngrupper, utan det är en budgetteknisk fråga, säger han.

Stigert Pettersson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Stigert Pettersson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen. Bild: Håkan Johansson
ANNONS