För få vuxna? Lärarförbundet har fått flera samtal från anställda i förskolor som oroar sig för säkerheten. Verksamheten blir lidande när bristen på vikarier gör att det inte finns ersättare vid sjukdom, vård av sjukt barn och fortbildning. Bild: Ola Folkesson
För få vuxna? Lärarförbundet har fått flera samtal från anställda i förskolor som oroar sig för säkerheten. Verksamheten blir lidande när bristen på vikarier gör att det inte finns ersättare vid sjukdom, vård av sjukt barn och fortbildning. Bild: Ola Folkesson

Förskolor får nej på vikariebehov

Dagligen får förskolor i kommunen inte de vikarier som behövs i verksamheten. Bristen på vikarier är stor, trots allt lägre ställda krav.

ANNONS
|

Det är närmast akut brist på förskolevikarier i kommunen. Kerstin von Braun, chef för vikariepoolen, tycker det är tråkigt att meddela förskolor att vikarierna är slut:

– Vi har vikariat varje dag som vi inte kan tillsätta på grund av att vi saknar folk. Man vet att de sliter i andra änden för att få verksamheten att gå ihop.

Förra året beslutade fullmäktige att spara en miljon kronor på en nedläggning av vikariepoolen. Inga fast anställda skulle finnas i poolen utan i stället skulle varje förskolechef ha fast anställda i sina respektive områden för att täcka behov. Det fungerade inte och sedan i maj finns åter vikariepoolen, nu med cirka 25 fast anställda. 13-14 av dem har 85 procentiga tjänster och rycker ut där det behövs vikarier. Resterande har längre vikariat (cirka tre-sex månader) på förskolor. Poolen har också cirka 55 timvikarier. Trots det räcker inte vikarierna till och förskoleverksamheten blir lidande enligt Kerstin von Braun:

ANNONS

– Man får ändra sin verksamhet utifrån personalsituationen och rucka på planering. Den dagen kanske de inte kan gå till skogen eller gympahallen med barnen för att de är för få personal.

Besparingen sker fortfarande genom att inte tillsätta vikariat lika lång tid som den faktiska frånvaron, eftersom planeringstid ingår i förskollärares arbetstid.

Skolverkets och den nya läroplanens krav har vikariepoolen fått frångå. Tidigare krävde poolen att de anställda skulle vara barnskötare eller förskollärare samt ha bil och körkort. De sistnämnda släpptes först men nu har poolen även fått släppa kravet på utbildning.

– Vi vill ha duktig högpresterande personal men vi måste ha säkerhet. Fyra ögon är bättre än två. Ibland får vi släppa kravet för att klara verksamheten. Det är tyvärr där vi är.

Kvar finns kravet på att vikarier ska ha haft praktikperiod eller varit på förskola eller fritidshem en längre period. Kerstin von Braun kräver in omdömen efter en tid för att se hur den som saknar adekvat utbildning fungerar i verksamheten. Hon försöker också uppmuntra dem till att komma in på en utbildning. Men att jobba i förskolan är inget högstatusjobb, konstaterar hon. När de stora företagen i Falkenberg rekryterar inför sommaren väljer många vikarier att gå dit för att de tjänar bättre.

ANNONS

I förra veckan la Kerstin von Braun ut annonser där poolen söker ett flertal vikarier till fasta tjänster. Arbetet med att hitta inhoppare fortgår men vid kontakter med Varberg och Halmstad framgår det att det är lika illa där, menar hon. Försöken att hitta intresserade på barn- och fritidsprogrammet, arbetsförmedlingen, jobbmässor och högskolor räcker inte. Samtidigt har den tuffa perioden börjat på förskolor med influensa och magsjuka i barngrupper som ligger över rikssnittet i storlek.

Läs också: Lärarförbundet: ”Det finns en oro för säkerheten”

ANNONS