Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försäkringskassan kräver tillbaka omkring 150 000 kronor av en 47-årig kvinna i Falkenberg. Bild: Maria Gredeskog
Försäkringskassan kräver tillbaka omkring 150 000 kronor av en 47-årig kvinna i Falkenberg. Bild: Maria Gredeskog

Försäkringskassan kräver tillbaka underhållsstöd

En 47-årig kvinna från Falkenberg krävs på omkring 150 000 kronor av Försäkringskassan. Detta efter att det framkommit att hon bor tillsammans med barnens pappa.

Försäkringskassan har beslutat att kräva tillbaka 151 008 kronor av en 47-årig kvinna hemmahörandes i Falkenberg. Utbetalningarna har skett mellan 2016 och 2020 och det är underhållsstöd som har betalats ut felaktigt.

Anledningen till återkravet är att det vid en kontroll har visat sig att kvinnan och barnens pappa är folkbokförda på samma adress. Enligt reglerna är en förutsättning för att ha rätt till underhållsstöd att föräldrarna inte bor tillsammans.

I beslutet skriver Försäkringskassan att ett barn har rätt till underhållsstöd om föräldrarna inte bor tillsammans. Det framgår också att om de flyttar ihop igen efter en separation så försvinner rätten till underhållsstöd. Försäkringskassan menar att detta framkommer i det beslutsbrev som kvinnan fick när det beslutades att ett underhållsstöd skulle betalas ut.

Måste betala tillbaka hela beloppet

Kvinnan har tagit del av beslutet, men har inte inkommit med några synpunkter på det beslutade. Även om Försäkringskassan tar på sig delar av ansvaret för den uppkomna situationen, då de inte har utrett detta tidigare, så anser de inte att det finns några särskilda skäl att kvinnan inte ska betala tillbaka hela beloppet. Bland annat skriver de:

”När du har fått för mycket underhållsstöd är huvudregeln att du ska betala tillbaka. Det gäller oavsett vem som orsakat att det blev en felaktig utbetalning.”

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här