Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vattenkvalitén i Ullared måste utredas ytterligare menar miljö- och hälsa Bild: Mårten Samuelson
Vattenkvalitén i Ullared måste utredas ytterligare menar miljö- och hälsa Bild: Mårten Samuelson

Förorenad brunn i Ullared fortsatt stängd

Den förgiftade brunnen i Ullared får fortfarande inte användas. Kommunen vill ha total garanti för vattenkvaliteten av Vivab innan man ger klartecken för att skicka ut vatten i nätet.

Tidningen berättade nyligen om brunnen i Ullared som borrades 2019. Senare upptäcktes förhöjda värden av bekämpningsmedlet Dinoseb i dricksvattnet i Ullared, Fagered och Fridhemsberg.

Värdena i vattnet låg under gränsen för att vara hälsovådliga. Men brunnen stängdes tills vidare när en reservbrunn tagits i bruk i avvaktan på vidare undersökning.

Förra sommaren ville Vivab börja använda den avstängda brunnen igen för att kunna säkra vattenförsörjningen i takt med att Gekås expanderar. Kolfilter ska hindra att bekämpningsmedlet sprids i dricksvattnet. Men miljö- och hälsoskyddsnämnden sade nej med krav på ytterligare undersökningar.

Avstängningen har överklagats till länsstyrelsen som ännu inte tagit något beslut i det komplicerade ärendet. Vid sitt mars-sammanträde informerade förvaltningen nämnden om läget och om vad som sades vi det senaste mötet med Vivab.

– Vid den förra undersökningen upptäckte man en jättestark koncentration på något ställe. Det var 280 gånger den accepterade nivån. Därför vill vi inte att de använder brunnen förrän de kan garantera att den inte suger till sig och sprider föroreningen, säger nämndens ordförande Bengt Hackberg (S).

– Man måste undersöka spridningen och hur rörelsen går om man börjar pumpa. Om det sprids ut i grundvattenmagasinet kan det förvärra jättemycket och då kan Vivab få betala saneringen. De kan åka på mycket stora kostnader och jag skulle själv inte vilja dricka vattnet om man inte är hundraprocentigt säker på reningen.

LÄS MER: Vivab förbjuds att använda förorenad brunn i Ullared

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här