Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Förhöjda halter bekämpningsmedel i dricksvattnet

Livsmedelsverkets bedömning är att vattnet kan användas men Vivab har placerat ut vattentankar till de kunder som vill dricka annat vatten under tiden som åtgärder vidtas.

Provresultat visar förhöjda halter av bekämpningsmedlet Dinoseb i dricksvattnet i Ullared, Fagered och Fridhemsberg. Enligt Vivabs vd Margareta Björksund-Tuominen är Dinoseb ett bekämpningsmedel som förbjöds för 40 år sedan men hur länge det har funnits i vattnet, eller var det kommer ifrån, kan hon inte svara på i nuläget.

– Vad man kan tro så är detta någon form av gamla synder som dyker upp nu. Om vi ponerar att ämnet användes för 40 år sedan i det här området så är det ganska långa tidsperspektiv, säger hon.

Så det kan ha funnits i vattnet i årtionden?

– Jag vet inte det. Det kan också ha varit något som har rört sig under lång tid och kommit ner nu.

Resultaten ska enligt Vivab ligga över gränsvärdet men under Livsmedelsverkets hälsomässigt högst acceptabla nivåer. Enligt Vivab kan vattnet därför användas till mat och dryck under tiden som man vidtar åtgärder och Margareta Björksund-Tuominen ser ingen anledning till oro.

– Nej, eftersom Livsmedelsverket säger att det inte är någon fara att dricka vattnet och eftersom vi får lov att leverera det utifrån att vi har åtgärder på gång och har kontakt med miljö och hälsa. Men självklart vill vi bli av med det här vattnet så fort som möjligt.

Provresultaten som Vivab har fått visar ett värde på 0,26 µg per liter. Livsmedelsverkets bedömning är att de hälsomässigt acceptabla högsta halterna är 6 µg per liter för vuxna, 2 µg per liter för barn mellan ett och tre år och 1 µg per liter för barn under ett år. Livsmedelsverkets bedömning utgår från att en person dricker två liter vatten dagligen under 70 år.

Vivab har nu valt att minimera vattenuttaget ur den aktuella grundvattenbrunnen och kommer att öppna en reservbrunn. Arbetet beräknas ta upp till en vecka och för kunder som vill ha annat dricksvatten så finns vattentankar utplacerade vid Ullareds gamla reningsverk, kyrkan i Fagered och blomsteraffären i Fridehemsberg.

– Nu försöker vi starta upp andra brunnar och stänga ner denna. Och sedan får vi titta på vilka åtgärder vi ska göra för att antingen rena vattnet i denna brunnen eller öka kapaciteten på de andra brunnarna.

Kommer ni göra fler tester på andra grundvattenbrunnar?

– Jag vet inte grunden till denna provtagning eller om det kommer ställas krav på den i samtliga brunnar men vi kommer att ha ett resonemang nästa vecka hur vi ska agera i de delarna framöver.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här