Författaren som vill avsnuskifiera snusket

Barnboksförfattaren Dan Höjer besökte Falkenbergs bibliotek för att inspirera barn att skriva. Och visst lyckades han.

ANNONS
|

Det är fredag och after school på stadsbiblioteket i Falkenberg. I ett rum intill barnavdelningen sitter tjugo bokslukande barn i tioårsåldern. De är här för att träffa Dan Höjer, barnboksförfattare och tidigare journalist och chefredaktör på Kamratposten, och höra om hur det är vara författare.

Han börjar med att kånka upp sjuttiotvå böcker från golvet – lika många böcker som han hunnit med sedan debuten 1994. Så går han igenom dem en efter en i snabb fart.

– Den här är för läskig, den är det 46-årsgräns på. Den får inte ens bibliotekarierna och journalisten läsa. Men den hääär "Lilla snoppboken" den gillar nog ni!

ANNONS

Efter en fartfylld och komisk presentation av alla sina böcker tar han upp en kille ur gruppen och ber honom sätta sig på en stol.

– Nu är du busschaufför, okej?

Så sätter han igång. En improviserad teaterscen tar form, och Dan Höjer beskriver vilka som hoppar på den fiktiva bussen. En stor tant med en liten hund och en liten gubbe med en jättehund. Dan skriver genast upp på en lapp "stor kvinna, eventuellt basketproffs?" och "liten gubbe, inget hår, stor svart björn (eller är det en hund?)".

– Det är så här jag gör. Jag har ett budord när det kommer till att skriva – du skall stjäla. Jag stjäl hela tiden vad folk gör, säger och har på sig. Sen samlar jag på dem i lappar i fickan, berättar han.

Bland Dan Höjers böcker finns serien om Cirkusdeckarna, Lilla snippaboken, Lilla snoppboken och Äckligt. "Piniga" och "äckliga" teman är återkommande i hans böcker.

– Jag var på många skolor och märkte att de inte hade sexualkunskap och bestämde mig för att avsnuskifiera snusket, säger han.

För att illustrera den bristande sexualundervisningen han själv upplever att han fick som barn berättar han en anekdot från mitten av 70-talet. Han, som då var 12 år, hittade en kondom i badrummet och blev både lite chockad ("va, håller mina föräldrar på med sånt?") och nyfiken. Han bestämde sig för att prova den.

ANNONS

– Då hade det varit bra om någon hade berättat för mig hur det funkar. Det blev nämligen väldigt svårt. Det visade sig att det här var min mammas tampong, och inte alls en kondom, säger han.

Thea Grangéus, Filippa Lindén och Emma Eriksson är några av de som lyssnar på Dan Höjer. De går alla i tredjeklass och är själva väldigt intresserade av att skriva böcker.

– Jag brukar skriva om en koala som heter Bobbo och om mina tio höns som gör olika äventyr. Det här med att skriva lappar om folk och använda det i böcker var väldigt inspirerande, det ska jag börja göra, säger Emma Eriksson.

ANNONS