Företagsamma Fridhemsberg

Här är byn där näringslivet blomstrar.

ANNONS
|

Flera enmansföretag, två åkerier, en grossist i ljus och jeans, ett skogsmaskinföretag och flera webbfirmor, en finsnickare, florist och en bagare. Företagsamheten blomstrar i Fridhemsberg.

I det lilla samhället som en gång i tiden växte upp kring pyttebanan bor ett sjuttiotal personer. Nästan lika många är verksamma på orten. Utmed väg 154 som går mellan Ullared och Svenljunga ligger Fridhemsberg som har en historia med entreprenörsanda och egenföretagare. För cirka 20 år sedan försvann många av dem, bland annat Dahlbergs livs som stängde 1997.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka kommer det återigen kunder till butiken som numera är blomsteraffär. Mitt emot ligger bageriet som får brödsugna kunder från när och fjärran att stanna till. Här finns sedan länge Fridhemsbergs Profil AB och Fridhems Solskydd. Grunden till företaget är Fridhemsbergs Mekaniska Verkstad AB (heter idag Fridhemsbergs Profil AB) som startades på 1950-talet av Fridhemsbergsfödda bröderna Mats och Allan Bengtsson. Vid årsskiftet 1987 köpte Allan och Mikael Andersson, far och son, företaget av dåvarande ägaren. I dag drivs företagen av Mikael och hans familj. Mikael själv har huvudansvaret för Fridhemsbergs Profil AB, hustrun Pernilla, Mikael och sonen Robin har ansvaret för Fridhems Solskydd. Här tillverkas mellan 8000- 10000 persienner per år samt profilering av special profiler till bland annat butiksinredning. Företagen omsätter cirka nio miljoner per år.

ANNONS

– I nuläget behöver vi inte anställa fler. Men har en hel del projekt på gång inom den närmsta framtiden, säger Mikael Andersson. Han är bosatt med sin hustru ett stenkast från fabriken och kontoret.

– Det är både för och nackdelar. Det händer att kunder knackar på oss när vi är lediga. Eftersom min fru Pernilla är smålänning så har vi lärt oss att det är kundens önskemål som styr och försöker hjälpa till när vi kan allt för att vara serviceminded.

Strax intill har snickaren Anders Larsson sin snickarverkstad. Han har arbetat som snickare i 20 år. Han trivs med att vara sin egen.

–Det är en utmaning att få förverkliga kundernas idéer och höra att de är nöjda.

Han bor i Ullared och ser många fördelar med att jobba i Fridhemsberg, ett par minuters bilresa från hemmet. Tidigare arbetade han i Falkenberg i flera år.

–Det blir inte så mycket spring med smågrejer här. I Falkenberg var det många sommargäster som ville ha jobben gjorda med en gång.

Han bygger trappor och kök, renoverar fönster och annat som hör snickaryrket till. Han har fullt upp och letar efter rätt person att anställa.

ANNONS

–Jag slänger ut frågan när jag träffar folk i branschen. Hittar jag någon med rätt kunskap så kan jag tänka mig att anställa. Men jag vill inte bli en som sitter på kontor medan andra gör jobbet. Jag vill bygga.

Skogsarbetaren Ahtis Huhtala köpte ett skogsmaskinsföretag i Fridhemsberg 1976. Med tiden har det vuxit och i dag finns en stor butik och verkstad utmed väg 154 genom Fridhemsberg. Kunderna kommer från orterna runtomkring och inte minst tack vare den senaste produkten i sortimentet, robotgräsklipparen, har Ahtis och hans tre barn som är verksamma i företaget, fullt upp.

– I somras anställde vi en mekaniker, säger sonen Mattias Huhtala.

Morgan Persson på Blomsterfrid har också nyanställt. Han öppnade Blomsterfrid i den nedlagda livsmedelsaffären i Fridhemsberg för ett och ett halvt år sedan. I höstas byggde han ut butiken och för någon månad sedan anställde han en florist som hjälper till några timmar i veckan.

–Jag känner ett stort stöd från boende häromkring och jag är aktiv på sociala medier. De tror jag lockar hit många kunder, förklarar han.

– Man ska inte vara rädd för att man inte har ett läge mitt i centrum. Man ska i stället vara rädd om sina kunder och ge av sig själv. Då kommer de tillbaka.

ANNONS

Lena Bolinder har byggt om ett gammalt stall till ett bageri. Under de tre och ett halvt år som hon drivit bageriet har kunderna lärt sig hitta till Fridhemsberg.

–Jag har ett jättestort upptagningsområde, något som jag aldrig hade kunnat drömma om. Det har gått mycket bättre än jag vågat hoppas, säger Lena Bolinder som numera har en anställd på halvtid.

Lantmännen har gjort om sitt lager i Fridhemsberg till en webbutik. Butiken har i dag fem anställda och har fått en bra start.

–I takt med att lokalerna i Ullared blir mer eftertraktade ökar efterfrågan på lokaler i närheten av Ullared, speciellt vid infartsvägarna till samhället, säger Joakim Blückert, vd för Lantmännen i Ullared.

Patrik Släryd och Zekic Sead har hyrt in sitt företag 673 import&export i lokaler utmed vägen. De importerar jeans från Serbien och ljus från Bulgarien. När de började sin gemensamma bana hade de kontoret på fickan och lagret hemma hos Patrik i Skinnarlyngen. Det blev snabbt ohållbart när försäljningen tog fart ordentligt.

–Första året gick vår omsättning från noll till tio miljoner, säger Patrik Släryd. Han har ett förflutet som fotbollsspelare och avdelningschef på Gekås. I dag säljer han en stor del av de importerade jeansen till sin före detta arbetsgivare. Ljusen säljs till butiker runtom i Västsverige.

ANNONS

–Min fru och jag har designat ljusserien. På vår logga syns fyren på Morups tånge.

Patrik Släryd och Zekic Sead ser till att företaget syns på sociala medier. Till sin hjälp har de it-kommunikatören Hans Lilja som hyr in sig hos dem.

–Jag har även en webbshop och säljer ljusen som Patrik och Zekic importerar, säger Hans Lilja.

Att 673 import&export hamnade i Fridhemsberg var en slump och har fallit väl ut.

– Det fanns inga lediga lokaler i Ullared. Alla tror att man kan gräva guld där. I Fridhemsberg finns en positiv känsla och folk hjälps åt. Det handlar m att ge och ta, säger Patrik Släryd.

Jan Larsson är åkeriägare och driver Jamo transport tillsammans med sin fru. För tio år sedan köpte de ett åkeri i Fridhemsberg och flyttade sin egen rörelse från Ätran.

– Fridhemsberg ligger bra till för våra transporter. I dag har de 17 bilar och 23 anställda. Företaget kör transporter inom trä och kemikalier samt containrar för Gekås.

– Jag se alltid ljust på framtiden, så då är den nog det. Vi letar efter chaufförer hela tiden, men det är inte lätt att hitta någon som allt stämmer med.

ANNONS

Leif Andersson driver åkeriet Max-frakt tillsammans med sin son Max. Företaget startades 1942 av Leif Anderssons pappa och farbror. Fridhemsberg har alltid varit hemorten.

–Det rullar på, konstaterar Leif Andersson som huvudsakligen transporterar grus till byggen och spån till lantbruket.

Fridhemsberg hette från början Skrockhult efter ån Skrockån som rinner här. När Pyttebanan byggdes bytte orten namn till Fridhemsberg. Det nya namnet hänger ihop med att arkitekten till tågbanan var bosatt på Fridhemsplan i Stockholm.

6 kilometer från Ullared

36 kilometer från Falkenberg

43 kilometer från Varberg

49 kilometer från Svenljunga

Befolkning:

(siffrorna gäller 2015)

78 personer, varav 41 män och 37 kvinnor är skrivna i Fridhemsberg.

48 personer är under 50 år och 30 är 50 år och äldre

ANNONS