Turerna kring lägercheckarna för Fegensjöns naturreservat fortsätter.
Turerna kring lägercheckarna för Fegensjöns naturreservat fortsätter.

Företag kräver högre ersättning för checkar

Företagen kring Fegens naturreservat är fortsatt missnöjda med den sänkta ersättningen för sålda lägercheckar. Under ett möte med Svenljunga kommun nyligen ställde Claës L Ljung ett ultimatum.

ANNONS
|

Det var i våras som Svenljunga kommun utan förvarning sänkte ersättningen till de företag som säljer lägercheckar till turister som vill övernatta i naturreservatet. Sänkningen, från 20 till tio procent av checkarnas pris, drevs igenom av ledande politiker från Falkenbergs, Svenljungas och Gislaveds kommuner och har sedan dess varit en infekterad fråga.

Den 30 november träffades dock tjänstemän från Svenljunga kommun och företagarna i området för att diskutera utvecklingen av Fegens naturreservat. Bättre kommunikation var ett steg i rätt riktning tycker de företagare som HN pratat med efter mötet, men grundproblemet, sänkningen av ersättningen, kvarstår.

– Om vi inte får höjt till 20 procent igen så slutar vi att sälja lägercheckar. Jag sa också, att om inte ni avgör det här på ert februarimöte, när kommunerna träffas, så kommer jag att motionera om en höjning i kommunfullmäktige i Falkenberg, berättar kommunrådet Claës L Ljung som driver företaget Alvhaga Vildmark i området.

ANNONS

Än så länge står dock beslutet fast, meddelade Svenljunga kommuns näringslivsstrateg Fredrik Dahl efter mötet. Han försvarade politikernas beslut och menade att pengarna behövdes för att sköta underhållet och utveckla områdets lägerplatser och skyltning med mera.

– Det är fortfarande samma kostnader för kommunen, själva arbetet och personal täcks av kommunala medel, säger Fredrik Dahl som även påpekade att antalet besökare hade gått ner något på senare tid.

Britt-Marie Stensson, ägare till Kalvs camping, har trots sänkningen fortsatt att sälja checkarna. Hon tyckte att mötet var en bra möjlighet att komma till tals. Det som framförallt bidragit till den uppretade stämningen är den bristande dialogen, menade hon.

– Nu lovade de att framföra våra synpunkter. Vi hoppas det blir en förbättring till nästa år och att vi åtminstone får 20 procent igen, säger hon.

Campingägaren menar att systemet med lägercheckar egentligen är bra, men istället för att sänka ersättningen, för det arbete som turistnäringen lägger ner, bör priset höjas. Det kan bekosta upprustningen så att företagen inte behöver arbeta ideellt.

– Priset har i varje fall inte höjts de senaste femton åren, säger hon.

ANNONS