Föreningen Phoenix flaggar för flaggfotboll i Falkenberg

Som Amerikansk fotboll, fast utan att det gör ont. Så beskriver Christoffer Lindström flaggfotboll. Vid årsskiftet startade han Falkenbergs första och enda flaggfotbollsförening, Falkenberg Phoenix.

ANNONS
|

”Ready... Set... Hut!” ropas det ut på träningspasset på Tångaskolans fotbollsplan. Närmare ett tiotal medlemmar är med på plan och några av dem har pendlat från grannkommunerna för att kunna vara med.

Christoffer Lindström, som har mångårig erfarenhet av Amerikansk fotboll och som började spela flaggfotboll för ett par år sedan, var den som startade föreningen.

— Jag spelade lite i Danmark, där är det stort med flaggfotboll. Våren 2019 var jag med i den svenska landslagssamlingen. Jag lyckades ta en plats och fick vara med på EM i flaggfotboll i Israel. Men det gick som det gick, säger han.

ANNONS

I Sverige finns totalt 13 flaggfotbollsföreningar enligt SAFF (Sveriges Amerikanska fotbollsförbund). Sporten liknar Amerikansk fotboll, fast utan tacklingar. Istället drar spelarna ut motståndarnas flaggor, som sitter i ett flaggbälte runt midjan.

— Amerikansk fotboll kräver en hel del skydd och man ska helst vara elva mot elva när man spelar. Flaggfotboll kräver bara fotbollsskor och flaggbälte. Och man spelar bara fem mot fem, förklarar Christoffer Lindström.

Större intresse än väntat

Christoffer Lindströms förhoppning var att få ihop fyra-fem medlemmar i Falkenbergs första och enda flaggfotbollsförening. Nu är de uppe i 13 medlemmar. En av dem är Halmstadbon Emil Bjursell, som varit med sedan starten och som tidigare spelade Amerikansk fotboll i Halmstad.

— När jag började med Amerikansk fotboll var de andra redan på en högre nivå, så det kändes väldigt svårt. Flaggfotboll är en enklare sport att lära sig, med färre på plan och färre positioner. Jag föredrar flaggfotboll och tycker att det är en bra ingångssport till Amerikansk fotboll, säger han.

Någon som inte håller med är Tindra Andrén. Hon spelar Amerikansk fotboll med Göteborg Marvels och har testat på flaggfotboll i Falkenberg vid två tillfällen.

— Jag är med för att jag ville prova något nytt. Det har varit lika roligt, men jag föredrar Amerikansk fotboll, säger hon.

ANNONS

Brian Guey hade ingen tidigare erfarenhet när han gick med i laget. När det inte fanns någon förening för Amerikansk fotboll i Falkenberg var det flaggfotboll han fick prova istället.

— Det har funkar bra. Första gången jag var med här så skadade jag mig, men det var så kul att jag ville fortsätta ändå.

Gänget ses torsdagar och söndagar och framåt har de några bortamatcher inplanerade. Framtidsvisionen är att elitsatsa, säger Christoffer Lindström.

— Jag tror man håller mycket längre i flaggfotboll än i Amerikansk fotboll, så jag ser detta som långsiktigt. Ett damlag tror jag inte är långt bort heller. Vi spelar mixat i föreningen i dag och är tre damer. Får vi ihop fem så har vi ett lag, avslutar han.

Kartor, vägbeskrivningar, flygfoton, sjökort & mycket mer på eniro.se
ANNONS