För dålig städning – Samhall får lämna Tullbroskolan igen

Falkenbergs kommun har fått nog av Samhalls bristfälliga städning på Tullbroskolan. Nu kallar de in ett annat städföretag, trots att avtalet med Samhall inte har löpt ut.
– Det finns ingen annan utväg, säger Anna Bodiroza, lokalvårdssamordare på serviceförvaltningen i Falkenbergs kommun.

ANNONS
|

I mars började Samhall städa på Tullbroskolan igen, efter att ha tvingats betala 270 000 kronor i vite på grund av för bristfällig städning i fem skolor. Men det dröjde inte länge förrän ledningen på Tullbroskolan började märka av en försämring ännu en gång.

– Det faller tillbaka hela tiden, och det är inte okej. Verksamheten på Tullbroskolan orkar inte längre, säger Anna Bodiroza, lokalvårdssamordnare, och förklarar:

– Man städar inte hela skolan, utan man hoppar över vissa rum vissa dagar. Det kan gå upp till en vecka utan att ett rum har städats.

Samhall håller med kommunen

Caroline Jörnbrink, distriktschef för Samhall i Halland, har inte tid att ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl att hon håller med om att städningen inte har hållit måttet på Tullbroskolan.

ANNONS

"Tyvärr har vi inte städat lika bra som jag vet att vi kan göra”.

Hur ska ni göra för att det här inte ska hända igen?

"Vi försöker hitta uppdrag som passar oss och våra medarbetare bättre. Dessutom har vi nu länge jobbat hårt med att förbättra schemaläggning och ökat antalet driftsledare”, svarar Caroline Jörnbrink i mejlet.

Anna Bodiroza på Falkenbergs kommun hoppas att medarbetarna kommer att förflyttas till de andra skolorna som Samhall städar på i Falkenberg.

– Det är knakigt på de andra skolorna med, men just nu fungerar det bättre där. De andra skolorna är mindre och lättare att få att fungera. Förhoppningsvis lägger man den energi som man har lagt på Tullbroskolan på de andra skolorna nu.

”Ledarskapet som brister”

Bodiroza vill betona att hon tror att städpersonalen gör så gott de kan.

– Personalen gör ett jättejobb, och om de hade fått rätt ledarskap och rätt rutiner så hade det fungerat jättebra. Jag hävdar att det är ledarskapet och organisationen som brister till 95 procent.

I måndags tog städföretaget Pima över städningen på Tullbroskolan, och enligt Bodiroza ska Samhall stå för kostnaderna. Hon hänvisar till att det står i deras kontrakt att kommunen har rätt till att kräva prisavdrag eller låta avhjälpa felet på leverantörens risk och bekostnad.

ANNONS

LÄS MER:Samhall fick betala straffavgift från flera skolor

LÄS MER:Samhall tvingade betala böter på grund av för dålig städning

ANNONS