Drabbar redan drabbade. Carolina Wolfhagen, Pia Ivarsson och Patrik LIndström är några av de bekymrade föräldrar som undrar varför barn med speciella behov ska behöva flytta nästa år. Bild: Ola Folkesson
Drabbar redan drabbade. Carolina Wolfhagen, Pia Ivarsson och Patrik LIndström är några av de bekymrade föräldrar som undrar varför barn med speciella behov ska behöva flytta nästa år. Bild: Ola Folkesson

Föräldrar protesterar mot flytt av grundsärskolan

– Många är ledsna och förtvivlade över att man vill flytta de som har det svårast.  Föräldrar till grundsärskolans elever på Hjortsberg protesterar mot beslutet att flytta verksamheten till Heberg.

ANNONS
|

HN berättade nyligen om hur personalen på Tullbroskolans grundsärskola protesterade mot förslaget att flytta grundsärskolan till Söderskolan. Inför beslutet skickades en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden där man menar att en flytt av verksamheten gör det i princip omöjligt att uppnå målen enligt skolans läroplan.

Det handlar om en redan utsatt elevgrupp som har svårt att fungera utan stöd i samhället. Därför är målet att öka elevernas tillgänglighet i samhället och känna delaktighet istället för utanförskap. Närheten till centrala Falkenberg gör att man har tillgång till de flesta aktiviteter eleverna behöver för att lära sig bli självständiga.

Personalen undrar varför den inte blivit tillfrågad och varför det tagits ett beslut som går emot all forskning på området.

ANNONS

Samma tankegångar framförs nu av föräldrar till elever på Hjortsbergsskolans grundsärskola. Efter ett möte beslutades att starta en offentlig facebookgrupp som heter ”Nej till att flytta förskolan till Söderskolan”. Där beskriver många av föräldrarna bakgrunden till sin oro.

Man tror inte att Söderskolan i sig är sämre än de i Falkenberg. Men att närheten till staden är en förutsättning för en väl fungerande verksamhet.

– Några av föräldrarna från Tullbroskolans särskola har också gått med. Sidan är öppen för alla, berättar Pia Ivarsson som är en av initiativtagarna.

– Många av de här barnen har svårigheter som gör att det här med förändringar är jätteproblem. Det kan skapa oro och självskadebeteende.

Föräldrarna pekar på att de berörda eleverna redan nu tillbringar mycket tid med att åka taxi till och från skolan. En flytt till Söderskolan innebär ännu mer resande alternativt att eleverna inte får vara med i aktiviteter de har rätt till.

– På Hjortsberg kan de gå till det mesta eller ta bussen var tjugonde minut. Jag vet inte hur ofta bussarna går i Heberg men kan inte tänka mig att de går särskilt ofta. I Falkenberg finns närheten till korttidsboende också som har ett gott samarbete med skolan.

ANNONS

Därför hoppas föräldrar och personal att flyttbeslutet ska rivas upp.

– Det som känns så hemskt är att vi föräldrar till de här barnen kämpar hela tiden för att de ska ha det bra och så ska vi behöva kämpa för det här också. Det känns verkligen som att politikerna har tagit ett beslut utan att veta vad det handlar om, menar Pia Ivarsson.

Grundsärskolan

Finns i dag på Hjortsbergsskolan (18 elever) och Tullbroskolan (11 elever).

Elever mottagna i särskolan kan också gå integrerat i en grundskoleklass på en annan skola under sin studietid.

Särskolan är till för de barn och ungdomar som inte klarar kunskapsmålen och undervisningen i grund- och gymnasieskolan för att de har en utvecklingsstörning.

ANNONS