Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Fågelskådare ordnade coronaanpassat artrally

Det som ett vanligt år kan beskrivas som ”extremsport för fågelskådare” tog i år en lugnare form på grund av pandemin. Trots det lyckades fågelskådare i Falkenberg se sammanlagt 107 olika arter under en dag.

I början på varje år arrangerar Falkenbergs ornitologiska förening ett så kallat fågelskådarrally som går ut på att se så många olika arter som möjligt under en dag i kommunen. I vanliga fall trängs man i bilar och kör omkring tillsammans i lag men i år har man på grund av coronapandemin tvingats tänka nytt.

– Falkenberg är fantastiskt eftersom det finns så många olika fågelarter här även på vintern. Vi har valt ut vissa platser och delat upp oss. Det blir ingen tävling i år men inofficiellt så räknar vi ju ändå, säger Maria Söderborg som är en av fågelskådarna.

Tidigt på lördagsmorgonen tog sig skådare ut till bland annat Grimsholmen och Morups Tånge i Falkenberg. Sett över alla platser deltog omkring 65 personer.

– Idag har vi sett många enkelbeckasiner och dvärgbeckasiner och det är roligt tycker jag. När det är varmare håller de sig inne i skogen men nu när kylan har kommit så trycks de ut mot kusterna, säger Maria Söderborg.

Niklas Torstensson har varit intresserad av fåglar sedan han gick i mellanstadiet och var en av de som höll i rallyt på Grimsholmen.

– Det är kul att folk har börjat bli mer intresserade och man märker att fler stannar och frågar mer nu än innan. I och med coronan blir det mer att folk är ute i naturen och blir nyfikna på det de ser, säger han.

Bara under lördagen lyckades man se 72 olika arter på Grimsholmen, vilket var fler än på de andra platserna. Sammanlagt såg föreningen 107 olika arter. Fågelentusiasten Jos Svensson beskrev tjusningen med fågelskådandet.

– Jag är inte ute mer än 300 dagar om året ungefär. Det händer ju att man man till exempel hamnar hos tandläkaren och inte får fönsterplats. Det är spännande att tänka att man inte har en aning om vilken fågel som sitter bakom ett givet buskage. Vem vet, det kanske är en art som aldrig varit i Sverige innan?

LÄS MER: Årets mest extrema fågelskådare korade

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här