Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Få elever som hämtar skolmat under distansundervisningen

Högstadieelever som får distansundervisning kan hämta lagad mat på skolorna men i Falkenberg är det bara en femtedel av eleverna som gör det.

Från och med förra veckan studerar högstadieelever på distans på grund av pandemin. På tisdagen kom beskedet att fjärrundervisningen kommer att fortsätta längre än de planerade två veckorna. Under tiden kan eleverna hämta mat från skolorna. Förra veckan hämtades 250 varma matlådor i Falkenberg. Antalet högstadieelever uppgår till 1200, vilket innebär att endast 20 procent valde att hämta mat.

– Vi hade räknat med att det skulle bli så. Det här är någonting vi erbjuder och det är också lagstadgat att man ska erbjuda eleverna kostnadsfri skollunch, säger Agneta Elofsson, chef för kost- och städservice i Falkenberg.

I stället väljer många elever att äta hemma eller på annat sätt.

– Det är upp till varje elev och deras föräldrar hur man gör. För vissa kanske det är enklare att äta lunch hemma på grund av avstånd till skolan och att man inte vill ge sig ut bland folk i onödan, säger Agneta Elofsson.

Till skillnad från gymnasieskolorna, där distanselever kan hämta kylda mat, är det än så länge varm mat som gäller för högstadieeleverna. Det på grund av den snabba omställning man tvingades till när det blev klart med fjärrundervisning för årskurs 7-9.

– Tanken är att vi ska övergå till kylda matlådor även för dem. Vi håller på att jobba med det nu och vi har några dagar på oss, säger Agneta Elofsson.

De elever som vill hämta en matlåda måste boka i förväg och får man förhinder ska man meddela det. Eftersom högstadieeleverna än så länge hämtar varm mat i egna lådor är svinnet litet, men på gymnasieskolorna är läget annorlunda. På tisdagen var det tolv stycken elever som inte hämtade sin mat.

– Så många har det inte varit någon gång tidigare. Vi ska skicka ut en uppmaning om att det är viktigt att hämta sin bokade matlåda. Annars kan det bli svinn även om vi ofta kan ta hand om lådorna och servera maten ändå, säger Agneta Elofsson.

Kostchefen säger att hon, även om hämtluncherna fungerar bra, längtar tills allting återgår till det normala i skolköken.

– Vi jobbar med utglesning och möjlighet att hålla avstånd i restaurangerna när eleverna kommer tillbaka. Vi behöver titta på unika sätta att lösa det för varje enskild skola, säger Agneta Elofsson.

LÄS MER: Elever får hämta mat på skolan

LÄS MER: Högstadieskolorna gör sig redo för undervisning på distans

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här