Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Georgia Ferris kan glädja sig åt laglydigare bilister men får samtidigt minskade intäkter till nämnden. Bild: Håkan Johansson
Georgia Ferris kan glädja sig åt laglydigare bilister men får samtidigt minskade intäkter till nämnden. Bild: Håkan Johansson

Färre felparkerare på gott och ont

Från årsskiftet är det dyrare att parkera fel i Falkenberg. Något som har gett både en positiv och en negativ effekt.

Det positiva är att färre parkerar fel hittills i år (januari-april). 590 anmärkningar jämfört med 819 under motsvarande period i fjol.

– Svårt att säga om det beror på att vi höjde böterna eller om det är färre bilar i cirkulation på grund av coronan. Jag hoppas att det är för att vi valde att höja böterna och att det har haft effekt. Det kan vara en beteendeförändring att man är mer noggrann med hur man parkerar nu, kommenterar kultur-, fritids och tekniknämndens ordförande Georgia Ferris (KD).

LÄS MER: Nu blir det betydligt dyrare att felparkera

För nämnden är det negativa att man sett en minskad intäkt på p-böter. Enligt budget ger det ett underskott på 450 000 kronor för januari-april.

– En del folk ifrågasatte lite cyniskt om vi gjorde detta bara för att täcka upp hål i budgeten. Men det bästa vore om vi inte tjänar några pengar alls då det betyder att folk parkerar rätt. Felparkering är dels en trafikfara och dels skapar det stor irritation. Effekten är positiv även om den är negativ i kronor och ören, menar Georgia Ferris.

Om coronasmittan påverkat antalet felparkerare är alltså något osäkert. Men helt klart har nämnden börjat märka effekter av pandemin i ekonomin. Antalet besökare i Klitterbadet har till exempel minskat kraftigt.

HN har tidigare berättat att badet i vecka 11 hade 3700 besök (jämfört med 6200 förra året). Motsvarande siffror för vecka 17 visar på en minskning från 4200 förra året till 1600 besök under samma period i år.

– Då har vi kunnat förutspå att fram till augusti tappar vi 2,1 miljoner i form av intäkter bara på Klitterbadet. Så vi får verkligen hoppas att det här tar slut snart, konstaterar Georgia Ferris.

LÄS MER: Drastisk minskning av antalet besök på Klitterbadet

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här