SLÅR LARM. Eva Störby, förskollärare och fackligt skyddsombud, är orolig över situationen i förskolan.
SLÅR LARM. Eva Störby, förskollärare och fackligt skyddsombud, är orolig över situationen i förskolan.

Förskollärare slår larm: "Det händer ingenting"

Barngrupperna ökar igen och situationen är ansträngd för både barn och personal. Det menar en förskollärare i en kritisk skrivelse till kommunen. Men verksamhetschefen anser att allt är under kontroll.

ANNONS
|

Förskolläraren Eva Störby är även lokalt skyddsombud på Kompisens förskola vid Tångaskolan. I dagarna satte hon sin oro och uppgivenhet på pränt. I en lång skrivelse beskriver hon hur hon upplever situationen i förskolan just nu.

– Vi har precis påbörjat arbetet med att minska barngrupperna med hjälp av ett statligt bidrag. Då får vi veta att vi måste ta in fler barn igen. Allt hänger på ekonomin och det är alltid barnen som tar stryk. Det är en pressad situation och det är många som känner att barnen inte hinns med, säger Eva Störby.

På just hennes förskola handlar det förvisso bara om ett extra barn i januari men andra förskolor kommer att få ta emot fler.

ANNONS

– Jag har kämpat för en bättre arbetsmiljö i flera år och det händer ingenting. Vi pedagoger kan ju alltid sjukskriva oss eller rent av sluta, men det är ingen som pratar för barnen, säger hon.

Verksamhetschef Anette Klang Jensen håller inte med om att situationen i förskolan skulle vara särskilt pressad just nu. I januari måste 58 barn beredas plats för att klara lagens krav på plats inom fyra månader.

– Det kommer vi att klara. Sedan kanske inte alla får en plats på den förskola som de önskar, säger hon.

Men trots att nya paviljonger kommer att avlasta i Slöinge och Långås, och att öppningen av Stenfalken i Stafsinge ska minska på trycket i centrum, så kommer barn att behöva placeras ut på redan befintliga förskolor i januari.

– Det stämmer att vissa förskolor kommer att få utökade grupper. När vi placerar ut barn gör vi bedömningar utifrån gruppsammansättningen, lokalernas beskaffenhet och barnens ålder, säger Anette Klang Jensen.

Jämfört med den här tiden förra året så är trycket från förskolekön mindre. Att förskolorna får hantera fler barn under våren än under hösten är fullt naturligt, menar förskolechefen.

– Så är det varje år i januari. Det är inte anmärkningsvärt. Alla förskolor ser ju inte exakt likadana ut. De som har kapacitet får ta in fler, säger hon.

ANNONS

Det resonemanget köper inte Eva Störby. Hon tror att förskolan i Falkenberg går en ansträngd tid till mötes. Redan i dagsläget är personalbristen en stor fråga, menar hon. På kommunens hemsida finns ett 30-tal lediga tjänster att söka för förskollärare och barnskötare.

"Flera förskolor går på knäna och det är bara en tidsfråga tills fler pedagoger sjukskrivs eller slutar", skriver hon.

Plats inom fyra månader

  • Enligt skollagen ska kommunen erbjuda förskoleplats inom fyra månader från att vårdnadshavaren anmält sitt önskemål. Kommunen måste inte tillgodose önskemål om specifik förskola och om vårdnadshavaren tackar nej till en plats kan de få vänta längre än fyra månader.
  • Enligt skolverkets riktmärke bör barngrupperna bestå av 6-12 barn för yngre barn i åldern ett till tre år. För äldre barn, i åldrarna fyra till fem år, bör antalet sättas till 9-15.
  • Falkenberg har ett uttalat mål att minska barngrupperna i förskolorna. Vissa av kommunens förskolor har sökt och beviljats statliga bidrag för just detta.
ANNONS