När serviceförvaltningen ska göra besparingar så kan en konsekvens bli att förskolans kockar får nytt arbetssätt.
När serviceförvaltningen ska göra besparingar så kan en konsekvens bli att förskolans kockar får nytt arbetssätt. Bild: Ola Folkesson

Förskolans kockar föreslås få nytt arbetssätt

Måltidspersonalens arbetssätt på kommunens förskolor kommer att ses över när serviceförvaltningen ska göra besparingar.
– Personal kan laga maten på en förskola, för att sen leverera den varm till en annan, säger förvaltningschef Kristina Kjellgren.

ANNONS
|

Serviceförvaltningen i Falkenberg ska göra besparingar 1,5 miljoner under nästa år. Strukturen för måltidspersonal på förskolor kommer ses över.

Idag har kommunen måltidspersonal på nästan alla förskolor. Den personen lagar, värmer upp mat, fixar fram lunch, mellanmål och frukost. Där kan det komma att ske förändringar.

– Vi kommer att se över de små förskolorna och titta på om måltidspersonal kan gå emellan. Sju-åtta förskolor är aktuella och eftersom förslaget inte är färdigförhandlat så kan jag inte gå ut med namn på dem, säger Kristina Kjellgren.

Andelen ekologisk mat minskar

Förändrade inköp av livsmedel och andelen ekologisk mat är på förslag. Det politiska kravet ligger på 35 procents ekologiska livsmedel.

ANNONS

– Idag ligger vi lite högre än vad kravet är, så där kommer vi minska andelen ekologisk mat så vi kommer ner till 35 procent.

En översyn av kontaktcenters öppettider och servicenivå kommer att genomföras för att se om det går att kapa kostnader.

Översyn av kontaktcenter

Kontaktcenter är invånarnas ingång till kommunen. De tar emot besökare till stadshuset och svarar i telefon när någon ringer in och söker efter personer.

– Vi har en hög servicenivå med korta svarstider i telefon och på mejl. Där får vi se över om vi behöver minska öppettiderna eller bemanningen under vissa tider, säger förvaltningschef Kristina Kjellgren.

Kristina Kjellgren, chef för serviceförvaltningen.
Kristina Kjellgren, chef för serviceförvaltningen.

En annan intern besparingsåtgärd är att se över servicenivån till övriga förvaltningar. Bland annat när det gäller IT-licenser, där det ska bli mer restriktivt vilka som har tillgång till vad.

ANNONS