Förskolan i Fagered behöver byggas ut

I takt med att fler unga flyttar till Fagered växer Förskolan Solen. – Frisk luft och härlig natur. Det är därför man vill bo här, säger Hanna Andersson.

ANNONS
|

Det finns en framtid för landsbygden. Unga människor lockas att flytta ut på landet. Framförallt är det många som återvänder efter utstickare för resor och studier. Hanna Andersson är en av dem som har återvänt efter att ha tillbringat elva år på annan ort.

– Jag var i USA och gick sedan min utbildning i Växjö. När vi skulle flytta ihop, jag och min sambo, letade vi lägenhet i Göteborg men hittade ingenting. Då flyttade vi istället hit, berättar hon.

Nu går hennes äldsta barn på Förskolan Solen som är ett föräldrakooperativ i Fagered. Även Lisette Bengtsson och Frida Bengtsson har sina barn där. Deras historia liknar Hannas.

ANNONS

– På senare år har vi haft en del som flyttat hit utan att ha någon tidigare anknytning till orten. Det märks i förskolan, säger Lisette Bengtsson.

I dag går det barn från sex olika nationer på Solens förskola. I höst är det dags att bygga ut då antal barn har ökat och man inte får plats i nuvarande lokaler.

– För några år sedan var det bara 13 barn här men nu är det ständigt ökande. Förra året räknade vi med att få in 25-26 barn i år men i stället går här nu 35 barn.

De tre mammorna på Solens förskola är överens om vad det är som lockar människor att bosätta sig i Fagered.

– Frisk luft och härlig natur. Man mår bra i själen helt enkelt, säger Hanna Andersson.

Claes Odblad från Göteborg tillhör den äldre generationen inflyttade i närområdet. Han flyttade till Ullared redan för 26 år sedan då han träffade sin sambo Eva-Britt Andersson. Efter ett antal år tog han också delar av familjeföretaget med sig från Göteborg. I dag ligger Scan Gothias lager i skogen längs vägen i Fagered.

– Jag tröttnade på att pendla och övertalade brorsan att flytta lagret hit, säger Claes Odblad.

ANNONS

Företaget har en agentur för dekorerade glas och anlitas av de flesta bryggeriföretag i Sverige.

– Det funkar bättre att ligga här än i Göteborg. Det är lättare för chaufförerna, mer flexibelt och trevligare, säger Claes Odblad.

Man skulle kunna tänka sig att man som företagare ute i skogen skulle kunna känna sig isolerad men det är tvärtom för Claes Odblad

– Alla har varit fantastiskt hjälpsamma sedan vi etablerade oss här, säger han.

Han och hans sambo har också ett stort intresse för djur vilket förstås är passande om man vill bo på landsbygden. Ett tag fanns det 14 får, 2 getter, 20 höns, 6 katter och 8 hundar på gården.

– Jag fick ett nybörjarpaket med en tacka och ett lamm och snart var de många fler, säger Claes Odblad och skrattar.

För att fler människor ska kunna bo på landet krävs bostäder. Det är något som Emelie Andersson brinner för. Tillsammans med sin syster Oliva Lindberg driver hon hästverksamhet med både ridskola och uppfödning nästgårds till Maa sågverk och Scan Gothia. Bara i Maa finns det sju företag.

– Det hade varit roligt om någon hade vågat satsa på bostäder här, säger Emelie Andersson.

ANNONS

Själv har hon en konstant kö på tio barn som vill ha en plats på ridskolan. Upptagningsområdet är också stort.

– Det märks att folk kommer tillbaka. De flyttar iväg för att studera men när de bildar familj vill de komma tillbaka till sina rötter igen, säger Emelie Andersson.

Emelie Andersson är missnöjd med att Gekås inte satsar på nya lägenheter i närområdet utan istället bygger på andra orter men hon är ändå optimistisk inför möjligheterna till ökad inflyttning.

– Det sker ett generationsskifte nu. Vi har fem, sex gårdar som strax står tomma och ska säljas, säger Emelie Andersson.

ANNONS