Företagarna sätter sitt hopp till hemesterfirarna

Inom loppet av två veckor kom beskedet att det varken blir någon fars eller Allsång på Vallarna i sommar. Och inte heller folkfesten Wheels & Wings blir av. I ett svep försvann därmed evenemang som förra året lockade runt 75 000 besökare.

ANNONS
|

Nu ska det såklart föras till protokollet att en stor del av den siffran utgörs av både falkenbergare och hallänningar som kanske inte rest långt för besöket.

Men sett till förra årets siffror kan det röra sig om ett tapp på tiotusentals besökare till kommunen när de rikskända evenemangen inte blir av.

Buskisen förra året sågs av 53 000 personer, Wheels & Wings lockade rekordhöga 17 000 besökare 2019 och när Allsången summerade säsongen låg siffrorna på mellan 11 000 - 12 000 personer.

De senaste två veckorna har alla tre lämnat samma besked, "vi ställer in och ses nästa år istället". Lägg därtill en inställd Pridefestival som vissa år lockat 6 000 personer och Falkenbergs Stadslopp, som de senaste åren sprungits av drygt 1 000, blir inte heller av.

ANNONS

Och sommarkvällarna på Falcon Alkoholfri Arena med välfyllda bortasektioner lär även de vara ett minne blott denna coronasommar. Även om fotbollen får dra igång talar mycket för att det blir utan publik till en början.

Sommaren i Falkenberg är, precis som i övriga landet, till stora delar inställd. Men vad innebär då det för en stad som till stora delar lever på sommarsäsongen? Där hotell och restauranger vanligtvis fylls av glada buskisgäster, bilentusiaster och sommarturister som stannar till på Västkusten.

LÄS MER:Ingen buskis på Vallarna i sommar

Hoppas på att falkenbergarna semestrar hemma

– Det man ganska krasst kan konstatera är att farsen är en jätteviktig drivmotor för att locka folk till Falkenberg. Väldigt många av dem går ut på stan och besöker, krogar, caféer och butiker. Så det kommer bli ett enormt tapp, helt klart, säger Peter Hammarström ordförande i Falkenbergs krögarförening.

Han, precis som många andra, står utan svar på många av frågorna om hur det kommer att bli för företagen i sommar. Men konstaterar att lösningen kommer att finnas i hemestrandet.

– Vi får hoppas och tro att folk håller sig hemma och förhoppningen är att vi får en massa turister från Falkenberg. Och att det kan ersätta lite av tappet som det kommer att bli. Sen hänger allt på hur restriktionerna ser ut men många hoppas såklart på att de ska lätta lite framåt sommaren. Så att man kanske kan genomföra några spelningar eller andra evenemang på krogarna ändå, säger Peter Hammarström.

ANNONS

Det man ganska krasst kan konstatera är att farsen är en jätteviktig drivmotor för att locka folk till Falkenberg.

Samtidigt försvinner mycket i samband med W&W som vanligtvis brukar vara många företags rekordhelg. Ibland med tre gånger så mycket försäljning som vanligt.

Även för Destination Falkenberg innebär den rådande situationen nya utmaningar. Går det att försöka locka folk till staden om rekommendationerna säger att man inte ska resa i onödan?

LÄS MER:Allsången på Vallarna ställs in

Besked om sommaren väntas i juni

På en presskonferens under onsdagen sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att de planerar att leverera färdiga direktiv inför sommaren i början av juni.

– Vi går i väntans tider och behöver få reda på vad vi ska förhålla oss till och hur vi ska hantera inhemskt resande. Vi sitter redan nu och tittar på olika scenarion men allting hänger på vad det blir för spelregler, säger Fredrik Janson, vd på Destination Falkenberg och fortsätter:

– Vi måste veta vad vi kan kommunicera ut både till besökare och falkenbergarna. Vi kan inte marknadsföra något om direktiven inte tillåter det.

Samtidigt lyfter Peter Hammarström en annan negativ effekt av sommarens uteblivna evenemang.

– Det är tragiskt för alla ungdomar som kanske inte får sina sommarjobb för ingen vet om, eller hur många sommarjobbare man kan ta in. Vi får hoppas på en längre säsong som, om restriktionerna lättar, i så fall kan jämna ut den tappade juliförsäljningen.

ANNONS

Fakta: Evenemangen i Falkenberg som ställer in sommaren 2020 (i urval)

Buskisen på Vallarna

Wheels & Wings

Allsång på Vallarna

Pride Falkenberg (satsar på en digital festival)

Falkenbergs Stadslopp

Nääsville Bluegrass Festival

LÄS MER:Ingen fordonsfest i sommar - W & W ställer in

LÄS MER:Pride ställs in i både Varberg och Falkenberg

LÄS MER:2entertain kritiseras för att inte återbetala buskisbiljetter

ANNONS