Extremt mycket folk på Skrea: ”Aldrig sett så här mycket”

Extremt mycket folk har tagit sig till Skrea strand. HN följde med kommunens sommarvärdar som arbetar för att trängsel inte ska uppstå.

ANNONS
|

Under lördagen har väldigt mycket folk tagit sig till Falkenbergs stränder. Framförallt är det Skrea strand som lockat besökare, men det är även mycket folk på Ringsegård strand och i Olofsbo, enligt appen A day in Halland.

– Jag har aldrig sett så här mycket folk och skulle aldrig gå ner och lägga mig på stranden. Där är extrem trängsel, säger falkenbergaren Lennart Nilsson som har en badstuga vid Skrea strand.

Sommarvärdarna på Skrea strand jobbar mot trängsel

För att trängsel inte ska uppstå arbetar kommunens sommarvärdar med att rapportera om det blir för mycket folk och informerar om alternativa platser att ta sig till.

ANNONS

– Vi är ju inga coronavakter och säger inte till folk att flytta på sig. Vi har bara övergripande koll på läget, säger Oscar Hansen, en av två arbetsledare som jobbar på heltid med sommarvärdarna.

Skulle det bli för mycket folk tar sommarvärdarna en bild som skickas till Visit Halland. Därefter fattas beslut om en notis om trängsel ska skickas ut till allmänheten.

– Vi kör inte med några pekpinnar utan försöker få folk att upptäcka fler delar av Falkenberg, säger Mimmi Ädel Rosgardt, som också jobbar som arbetsledare för sommarvärdarna.

Totalt arbetar 16 ungdomar i åldrarna 16 till 19 år som sommarvärdar.

– Vi har alltid två eller fyra ungdomar som går runt på stranden så vi har rätt bra koll. När bilparkeringen börjar fyllas på och folk ställer sig lite dumt känner vi att det är högt tryck, säger Oscar Hansen.

Nytt fenomen har dykt upp på Skrea strand

Längs Klittervägen går sommarvärdarna Fiona Toplana och Fredrik Torstensson en av sina dagliga rundor tillsammans med arbetsledaren Oscar Hansen.

– Det här är ett väldigt viktigt jobb och jag brinner för att hjälpa andra, säger 17-årige Fiona Toplana och berättar för en kvinna var närmsta toalett ligger.

– Vi får frågor om allt möjligt. En gång frågade någon var Skrea strand ligger, säger Oscar Hansen och skrattar.

ANNONS

Han tycker att bemötandet från badgästerna generellt sett är positiv.

– Men det finns också en nonchalans kring det här med att hålla avstånden. Framför allt där det bildas köer, som till glass eller toaletterna, säger Oscar Hansen.

Enligt honom har folk börjat att rita upp rutor i sanden för att andra sällskap inte ska lägga sig för nära.

Någon ruta var det dock inte kring soldyrkaren Ingegerd Persson, falkenbergare men bosatt i Kungälv.

– Vi befinner oss i riskgruppen så vi håller avstånden. Men vi går inte ut på bryggan och köper inte glass. Där var en fruktansvärd kö i går, säger hon.

LÄS MER:Stor trängsel på flera stränder

LÄS MER:Kommunen förberedda för trängsel på Fästningsbadet

LÄS MER:Fler fall av corona i Halland – smittskyddet varnar för trånga stränder

ANNONS