Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Extra stöd till föreningar på grund av corona

Föreningslivet i Falkenbergs kommun har det svårt nu. Därför får de extra stöd och lättnader för att klara sig igenom pandemin. Till exempel genom dubblerat aktivitetsstöd.

Kultur-, fritids- och tekniknämnden räknar med att coronan kostat förvaltningen fem miljoner kronor i år.

Dels i form av föreningsstöd som delades ut i våras och som det beslutats om nu. Dels i form av hyreslättnader och minskade intäkter från Klitterbadet och inställda arrangemang som UEFA F17-EM.

Trots det beräknas nämnden gå med 3,3 miljoner plus i år. Inställda evenemang har även inneburit en del minskade utgifter. Samtidigt har tidigare investeringar gett resultat i exempelvis kraftigt sänkta energikostnader.

Stora evenemangen inställda

Många föreningar har förlorat stora delar av sina inkomster genom alla inställda arrangemang. Egna tillställningar har inte blivit av eller genomförts utan eller med minimal publik.

Intäkter har också försvunnit från stora evenemang som revyn, farsen på Vallarna, allsången, Sjönevads marknad och Wheels & Wings. Genom att medlemmar hjälper till ger det i normala fall en hel del extra slantar.

– När vi kommer ur coronan är vi helt beroende av att ha ett starkt förenings- och kulturliv. För att hjälpa människor att komma tillbaka till ett bra liv igen. Därför vill vi stödja föreningslivet lite extra, säger nämndens ordförande Georgia Ferris (KD).

Dubbelt aktivitetsstöd

– De har hört av sig på olika sätt med olika bekymmer. Många lever ju på turismen och är oroliga för verksamheten inför nästa år. Vi vill se till att stödpengarna hamnar där de gör nytta.

Till exempel fördubblas det lokala aktivitetsstödet baserat på hur många sammankomster och deltagare man har. Normalt ligger det på fem kronor per deltagare och tillfälle. Nu blir det alltså en extra femma.

Även samlingslokaler har drabbats hårt av pandemin då uthyrningen minskat radikalt. Där får bidragsberättigade samlingslokaler generellt 50 procent extra.

Amorteringsfritt

Föreningar med kommunala lån slipper att amortera. Falkenbergsortens Ryttarförening och Vinbergs IF har beviljats det i år och det gäller alltså även för 2021. Räntan får man räntebidrag för.

Falkenbergs FF har betalt halv hyra för arenan april-juni (delvis finansierat av staten) då det inte fick spelas några matcher. Resten av året får man betala full hyra.

Däremot slipper man hyran för den tillfälliga läktaren på ena kortsidan. Den har inte använts på grund av pandemin och nämnden tar hyreskostnaden på 349 000 kronor.

Kommunstyrelsen har godkänt att nämnden tar av sitt överskott för att stötta föreningarna.

LÄS MER: Idrottssverige: Stödet kommer inte att räcka

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här