Explosion i byggnad – misstänks vara anlagd

En explosion har inträffat natten till tisdagen i ett flerfamiljshus på Kornettvägen, som ligger nära Falkenbergs station. Både bombtekniker och kriminaltekniker har undersökt platsen, och vid klockan 13 meddelade polisen att de hävt avspärrningarna.

ANNONS

Explosionen ska ha inträffat runt klockan 02.00, natten mot tisdag. Enligt Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisregion Väst, har man spärrat av området kring byggnadens entré.

– Det vi vet är att man har sprängt bort hela ingångsdörren.

Du säger ”man” – misstänks den vara anlagd?

– Det var en sprängladdning, bedömer vi. Vi väntar på bombskyddet som ska säkerställa att det inte finns ytterligare explosivt material, sen kommer vi påbörja en teknisk undersökning, säger Morten Gunneng.

"Entrédörren är bortblåst”

Byggnaden är ett flerfamiljshus, men man har inte genomfört en evakuering.

– Det är inte aktuellt i nuläget, men sen kan det göras en annan bedömning beroende på vilka slutsatser man kan dra, säger Gunneng.

ANNONS

Förhör med boende kommer hållas under morgonen, uppger polisens yttre befäl Martin Svensson.

– Entrédörren är bortblåst, med skador i trapphuset som följd. Det krävs mycket kraft för att orsaka den här skadan, säger Martin Svensson till HN:s reporter.

Även parkerade bilar på gatan utanför ska ha tagit skada av smällen. Enligt polisen kommer man, utöver förhören, också inhämta kameraövervakning som en del av utredningsarbetet.

Bombskyddet dröjer – larm om farligt föremål i Göteborg

Vid klockan 04.00, två timmar efter explosionen i Falkenberg, hade bombskyddet fortfarande inte anlänt till platsen. Anledningen var att ytterligare ett bomblarm hade inkommit, detta i Göteborg.

– Där är det inget som har exploderat, utan man har hittat ett föremål som bedöms kunna vara farligt, säger vakthavande befäl Morten Gunneng och fortsätter:

– I Falkenberg har det redan exploderat, så där är läget fryst. I Göteborg har vi ett föremål som inte exploderat, bevisligen, men som då måste undersökas.

Vid klockan 06.30, uppgav polisens presstalesperson att bombskyddet hade avslutat sin insats i Göteborg och att de var på väg till Falkenberg.

– Det tar en liten stund att köra dit ner, men vi har fryst läget där i Falkenberg. Vi har spärrat av ett område, och det är lugnt på platsen. Bombskyddet ska ner för att säkra upp, och se så att det inte finns ytterligare explosiva ämnen på platsen, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

ANNONS

Bombskyddet sökte igenom platsen

Strax innan klockan 07.30 var bombskyddet på plats i Falkenberg, men de åkte strax därefter igen.

– Det gick fort. Det var inte så mycket att söka igenom helt enkelt. De har säkrat området, och man har inte hittat ytterligare explosivt på platsen, säger Peter Adlersson.

Nu är det dags för polisens kriminaltekniker att ta vid.

– Nu kommer polisens tekniker åka ut till platsen för att börja sin undersökning för att säkra eventuella spår som kan hjälpa oss i utredningen, säger han.

Polisen knackade dörr

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, och de har ingen misstänkt gärningsperson.

– Vi jobbar på med utredningsbiten. Vi tittar på om det kan finnas något på film. Vi tittar också på om det finns någon hotbild på någon i området, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Vid 10.40 meddelade polisen att kriminaltekniker hade börjat undersöka platsen, och vid 13-tiden åkte teknikerna från platsen och avspärrningarna hävdes.

– FU-ledarna har tagit beslut om att häva avspärrningar så vi är klara på platsen. Om man har hittat något kommer det skickas på analys, men det det är inget som de går ut med i nuläget, säger han.

Polisen genomförde även dörrknackning i området, och kan komma att fortsätta med det senare under dagen.

ANNONS

– Jag har inte tagit del av utredningen, men det brukar ge ett och annat tips om till exempel fordon och personer som har setts i området. Redan från början var det en bil som nämndes som hade varit på platsen, men vi måste klargöra om det har med saken att göra, säger han.

Ingen person skadades allvarligt i samband med explosionen.

LÄS MER: Boende om explosionen i Falkenberg: ”Har nog spräckt trumhinnan”

ANNONS