Vi träffar Eva Hedbrandh på Slöinge vårdcentral, en av Hallands mindre vårdcentraler där 2 600 patienter är listade i dagsläget. Här arbetar åtta personer.
– Det är ett sammansvetsat team med stort patientfokus. Vi har god tillgänglighet och jag vet att vi är uppskattade, säger hon.
Från barnsjuksköterska till chef för palliativa
Här började Eva Hedbrandh arbeta som chef 2017 men hennes chefskarriär hade börjat några år tidigare. När palliativa vårdenheten återöppnade i Falkenberg år 2015 tog hon klivet från barnsjuksköterska till chef för den nya vårdavdelningen.
– Folk runt mig tyckte att det var ett stort hopp men det finns mycket i vården av barn som påminner om behoven i vården av palliativa patienter, att lyssna, vara närvarande på riktigt, att finnas till som medmänniska. Som barnsjuksköterska är jag dessutom van att jobba med anhöriga så det var inget konstigt.
Under två år hade hon dubbla chefsroller och som om inte det var nog blev hon chef även för Falkenbergs vårdcentral förra året. En betydligt större vårdcentral med 10 900 listade patienter. Att ansvara för både en stor och en liten vårdcentral har många fördelar, förklarar Eva Hedbrandh.
– Vårdcentralerna har ett samarbete och Slöinge får del av sådant som rör rehab till exempel från Falkenbergs vårdcentral.
Granne med äldreboende
Medelåldern på invånarna i Slöinge är hög men det börjar bli en generationsväxling. På vårdcentralen känner de sina patienter. Intill vårdcentralen ligger äldreboendet Björkhaga vilket gör det medicinska ansvaret smidigt.
Hon är chef över sammanlagt 70 anställda men har hjälp av en avdelningschef i Falkenberg och en samordnare i Slöinge.
– Annars hade det inte fungerat. Vi har också en väl uppbyggd kommunikationsavdelning och HR-avdelning, säger hon.
Hon har ett verksamhetsansvar, ett personalansvar och ett ekonomiskt ansvar. Samtidigt strävar hon efter att vara så närvarande som det bara går genom att alltid ha mycket luft i kalendern och en öppen dörr.

Coronapandemin har ställt till det men Eva Hedbrandh är otroligt imponerad över den omställningsförmåga personalen har visat prov på. Trots att mycket har varit inriktat på covid-19 det senaste året har de ändå fortsatt jobba utifrån verksamhetsplanen som ska ge mer tillgänglighet och ökad patientsäkerhet. De arbetar utifrån mätbara mål och använder sig av något som de kallar gröna korset. Därigenom identifieras risker i vardagen och dessa åtgärdas så snabbt som möjligt.
Utrymde på grund av rasrisk
Som vi tidigare har berättat fick de med kort varsel utrymma hela den palliativa vårdenheten den 31 mars på grund av rasrisk.
– Vi blev plötsligt utan avdelning för patienterna och personalen har inte längre någon avdelning att gå till, säger hon.
Alla vårdtagare kunde omplaceras på antingen korttidsboende eller i hemmet. För personalen tittar de på tillfälliga placeringar i andra verksamheter.
– Det har varit en utmaning att finnas till för personalen i allt det här.
Vid sidan av den dramatiken pågår just nu vaccinering för fullt på vårdcentralerna. Pandemin har också medfört att den psykiska ohälsan, som ökade redan tidigare, befaras försämras ytterligare. För att kunna möta behovet förbereder de sig på olika vis. En psykiatrisköterska ska börja på Falkenbergs vårdcentral om några månader.
LÄS MER: Utredning om rasrisk på vårdenhet i Falkenberg kan dröja en månad
LÄS MER: Oklart hur flytten påverkar palliativa avdelningen
LÄS MER: Oklart hur länge vårdenheten förblir utrymd
LÄS MER: Kramarnas frånvaro tär på personalen på palliativa
Fler nyheter om Falkenberg hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här