Långvarig process. En påminnelse om hur det såg ut i april 2014 när Mark- och miljödomstolen fick kustområdet förevisat. Bild: Håkan Johansson/arkiv
Långvarig process. En påminnelse om hur det såg ut i april 2014 när Mark- och miljödomstolen fick kustområdet förevisat. Bild: Håkan Johansson/arkiv

Ett sista försök att stoppa vindkraft i havet

Föreningen Rädda Hallandskusten har vänt sig till EU i ett sista (?) försök att stoppa planerna på Kattegatt Offshore, upp till 50 vindkraftverk i havet utanför Falkenberg.

ANNONS
|

I och med att Högsta domstolen i mars nekade prövningstillstånd, så är målet i princip avgjort: vindkraftsföretaget Favonius har tillstånd att bygga vindkraftsparken. Dock är det alltjämt osäkert om och när detta sker i och med att det är en investering på cirka 5 miljarder kronor som är svår att räkna hem med nuvarande låga energipriser.

I mer än ett decennium har den ideella föreningen Rädda Hallandskusten försökt att stoppa projektet, inledningsvis utifrån en kritik om att havsutsikten störs. På senare år har föreningen vidgat kampen till ett ifrågasättande av Kattegatt Offshore utifrån hänsyn till både havsmiljön och samhällsekonomin.

ANNONS

Efter motgången i de högsta svenska domstolsinstanserna gör Rädda Hallandskusten ett försök att få till en prövning i EU. Detta genom att anmäla ärendet till EU-kommissionen som en misstänkt överträdelse av EU:s art- och habitatdirektiv som ska bidra till ”att säkerställa den biologiska mångfalden genom bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter”.

Visserligen har de svenska domstolarna redan prövat miljö- och naturfrågan, men Rädda Hallandskusten fortsätter att argumentera bland annat till skydd för tumlare, den lilla valen som finns i området och som har en sårbar ställning. Under byggtiden ska exploatören se till att störa bort tumlare från det mest riskfyllda byggområdet genom ”pingers”, skrämmor, som skickar ut akustiska signaler.

Rädda Hallandskusten menar att dessa skrämmor, som i och för sig har ett vällovligt syfte, står i strid med art- och habitatdirektivet som säger att sårbara och hotade arter inte avsiktligt får störas.

EU-kommissionen har än så länge bara meddelat att man mottagit klagomålet. Om EU:s instanser över huvud taget tar upp frågan till granskning återstår att se. Rädda Hallandskustens företrädare medger att klagomålet är ”ett långskott”. EU har ju tidigare faktiskt beslutat att skrämmor ska användas för att förhindra att tumlare fastnar i fiskegarn.

ANNONS
ANNONS