Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slut med att komma ut ur garderoben. Jill Wegerup vill visa på enkla grepp för att vuxna ska sluta bygga garderober som unga behöver komma ut ur. Bild: Håkan Johansson/Arkiv

Ett Falkenberg där alla är inkluderade

Pridefestivalen och kommunens HBTQ-mötesplats för unga har betytt mycket för att sätta fokus på frågan. Ungdomssamordnare Jill Wegerup föreläser om hur vi kan inkludera alla i kväll.

Sommarens pridefestival var inte bara en manifestation för allas lika värde. Både festivalen och mötesplats Unga Falkenberg HBTQ har också lett till diskussioner vid fikabord, konstprojekt i skolor och känslan av att vara mer inkluderad. HBTQ står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

I kväll föreläser ungdomssamordnare Jill Wegerup i Kyrkans hus. Hon ska dela med sig av sin erfarenhet och visa på enkla grepp i vardagen för att inkludera alla. Det kan handla om att inte förutsätta att någon har en pojkvän eller flickvän, utan i stället en partner. Det handlar också om vikten av att föräldrar och samhället pratar om transpersoner och att det finns olika slags familjer så att man gör det till något vanligt och inget som är konstigt.

– Det är viktigt för unga att veta att det finns olika slags sexualitet så att man inte tror att man är den enda i världen, en avart.

Vilken är den viktigaste förändringen som behöver ske i frågan i Falkenberg?

– Att vi är öppna, pratar, synliggör och inkluderar den i det vanliga. Ingen är sin sexuella läggning. Att vi öppet visar vad vi står för och konfronterar om man hör någon som har en fördom, säger Jill Wegerup.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här