Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Enormt fryshus byggs i Slöinge

Sia-glass kommer kunna förvara upp till åtta och en halv miljon glasspaket i ett nytt fryshus.  – Det är brist på frysplatser i Sverige, speciellt i södra delen, säger Rolf Frid.

Bygget till det nya fryshuset drog igång den första januari i år och beräknas stå klar i november. Projektet bedöms kosta drygt sextio miljoner kronor för Wohlins Fryshus AB och Sia-glass blir hyresgäster till den gigantiska frysen. 
– Fryshuset ska ligga nära Sia-glass eftersom de är vår största kund och även delägare i vårt bolag. Transportmässigt och miljömässigt är det bäst läge, säger vd:n för Wohlins Fryshus AB, Tomas Wohlin. 

Wohlins Fryshus AB äger för tillfället ett fryshus i Halmstad och det nya fryshuset i Slöinge ger en expansion på femtio procent. Andra befintliga kunder är Guldfågeln och Hallands Fruktindustri. Den första juli flyttar dessutom Netto in till fryshuset i Halmstad. 
– Våra befintliga kunder ingår i vår expansionsplan. Fryshuset i Slöinge kommer att ha plats för något mer företag än Sia-glass, men vilket det blir vet vi inte än, säger Tomas Wohlin.

Utvecklingen innebär att det blir ett större behov av personal och Tomas Wohlin räknar med tio till tolv anställningar för truck och plock i Slöinges fryshus. Även Sia-glass ser möjligheten till expansion:
– Detta möjliggör tillväxt. Sia-glass har växt med cirka 15 procent per år de senaste åren, berättar vd:n för Sia-glass, Rolf Frid.
I dag lagrar företaget sin glass i Göteborg, Halmstad, Skara och Kristianstad.
– Nu kan vi inte lagra mer eftersom det inte finns någon plats. Det är stor brist på fryshusplatser i Sverige, speciellt här i den södra delen. 

Det nya fryshuset i Slöinge kommer kunna ta emot 50 000 pallar glass per år, som slipper fraktas ner till Halmstad. För att bygget ska få en stadig grund har 6000 kubikmeter material flyttats, allt från matjord, sandmassor och lera. En damm håller på att grävas fram som ska underlätta när det regnar.
– Tanken är att dammen ska fungera som en biologisk rening, säger Rolf Frid. 

Sia-glass gamla fryshus i Slöinge ska byggas om till en ny produktionshall år 2018. Uppskattningsvis är den nya produktionshallen klar för användning år 2019.
– Vi har cirka 300 besökare per dag och kommer bygga om till en större butik, med mer platser på uteserveringen och en lekplats. Parkeringen ska bli större och längre fram i tiden ska vi bygga om vägen, så att trafiken kommer in från motorvägen. På så vis slipper boende i området trafiken, förklarar Rolf Frid. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här