Numera är Blackbox samlingspunkt för fullmäktigeledamöterna. Numera är de 34 istället för som ordinarie 51.
Numera är Blackbox samlingspunkt för fullmäktigeledamöterna. Numera är de 34 istället för som ordinarie 51. Bild: Arkivfoto: Fredrik Wirbing

Enighet om Tullbroskolans framtid

En fråga som egentligen nästan alla var överens om lockade till den längsta debatten är fullmäktige som vanligt i coronatid, samlades i Falkhallen. Det gällde stadieindelning på Tullbro.

ANNONS
LocationFalkenberg||

En reducerad skara fullmäktigeledamöter, 34 ledamöter istället för 51, samlades i Blackbox, den plats som under coronapandemin ger större möjlighet att undvika smitta än den ordinarie lokalen i stadshuset.

Det var inte särskilt många frågor som lockade ledamöterna till den tillfälliga talarstolen, men när det gällde ny stadieindelning för Tullbroskolan, då var det många som ville ha ordet. De flesta tog chansen att utvidga ämnet till att gälla själva skolorganisationen. Sverigedemokraten Sara-Lena Bjälkö förklarade att den aktuella omorganisationen var dumdristig och att Sverigedemokraterna anser att det inte har gått rätt till. Hon ville lyfta tryggheten för lärare, elever och föräldrar och hänvisade till barnkonventionen och yrkade på återremiss.

ANNONS

Per Johansson (C) påpekade att lokalutredningen varit politiskt laddad länge, men vill hålla sig till frågan för dagen, ska Tullbroskolan bli en 7-9-skola? Det var de flesta egentligen eniga om, men Per Johansson ifrågasatte ekonomin. Hur kan den ledande majoriteten tänka sig att bygga en ny skola i de södra delarna av Falkenberg när Söderskolan som har ledig kapacitet finns?

– Det är olyckligt att det inte finns ett bättre ekonomiskt underlag, sa han.

Lars Fagerström (L) som arbetat som lärare på Tullbroskolan i 41 år tänkte tillbaka till en tid då elever redan i årskurs sex skulle börja där.

– Vilket himla liv det var när sexor skulle till högstadiet! Det gick bra. Eleverna klarar att flytta till högre årskurser.

Peter Dygården (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden tyckte att diskussionen var patetisk.

– Vi träter om något idiotiskt. Du försöker få det till något än vad det handlar om, sa han och riktade sig till Sara-Lena Bjälkö.

Georgia Ferris (KD) som ingår i den styrande majoriteten förklarade att hon var glad att Tullbro ska bli en högstadieskola och att många med henne blivit chockade över den kostnad som det skulle ha inneburit att bygga om Tullbroskolan till en F-9-skola.

ANNONS

–  Vi är mer involverade i denna process trots att vi i tidigare skolutredningar suttit i styrande majoritet, avslutade Ferris vars parti tidigare ingick i den styrande Alliansen.

Läs mer här: Barn och föräldrar protesterar mot att högstadiet på Söderskolan läggs ner

Läs mer här: S-ordförande: "Det här känns bra, äntligen i hamn"

Läs mer här: Ny skolorganisation beslutas direkt

ANNONS