Nytt förslag av politikerna. På en presskonferens i maj presenterade politiker i en styrgrupp och komunen en plan för det nya kunskaps- och kulturcentret som ska byggas. När budgeten ska tas i fullmäktige har investeringen minskat med 150 miljoner kronor. Bild: Håkan Johansson
Nytt förslag av politikerna. På en presskonferens i maj presenterade politiker i en styrgrupp och komunen en plan för det nya kunskaps- och kulturcentret som ska byggas. När budgeten ska tas i fullmäktige har investeringen minskat med 150 miljoner kronor. Bild: Håkan Johansson

En tredjedel av satsningen försvann

I våras slog kommunen på stora trumman med sin största satsning: 450 miljoner kronor till en ny gymnasieskola. När budgeten ska tas är investeringen nedbantad med hela 150 miljoner.

ANNONS
|

I slutet av maj presenterade kommunen planerna för en ny gymnasieskola och ett levande kunskaps- och kulturcentrum mitt i staden. Investeringen var den största i kommunens historia med ett maxtak på 450 miljoner kronor för nybygge, sanering och ersättningslokaler för verksamheter som evakueras.

Politikerna i budgetberedningen har bestämt att en ny gymnasieskola, ett nytt bibliotek och en samlad verksamhet för Falkenbergs kulturskola får kosta 300 miljoner kronor. Det är en minskning med en tredjedel.

– Det är inte sagt vad som ska tas bort men vi får inte samma sak för 300 miljoner som för 450, säger stadsbyggnadschef Inge Emanuelsson.

ANNONS

Kände du till att minskningen skulle ske?

– Nej, det är ett beslut i budgetberedningen. Det finns inga kalkyler bakom som vi vet om på tjänstemannasidan.

Brukar det gå till så här?

– Det händer. Tidigare erfarenhet är att när man lyfter vad som ska tas bort, ska allt vara kvar. Då klarar man det inte utifrån den siffran som är satt. Det blir en jättesvår situation.

Vad tänker du om en minskning på 150 miljoner?

– Det blir tufft att göra något som är bra. Det måste göras avkall någonstans på omfattning eller kvalité, eller både och förmodligen, säger Emanuelsson.

150 miljoner kronor motsvarar exempelvis det nybyggda äldreboendet Tallgläntan eller nästintill en ny fotbollsarena.

Kommunfullmäktige fattar beslut om budgeten 25 november. Efter det ska styrgruppen och ledningsgruppen diskutera vad som ska tas bort. Sedan tidigare pågår ett arbete med att se vilka ytor som behövs utifrån verksamheternas behov och hitta samordningsvinster.

– Yteffektiviseringar har vi redan tänkt jobba med. Nu blir det akut att vi måste hitta ytterligare besparingar på det sättet, säger Inge Emanuelsson.

Evakueringskostnader skulle också vara möjligt att spara pengar på. Genom att exempelvis låta biblioteket vara kvar i de gamla lokalerna tills de nya är klara sparar kommunen in på utgifter för extra lokaler och flera flyttar. Men enligt Emanuelsson motsvarar det bara ett fåtal eller tiotal miljoner kronor.

ANNONS

Planen kvarstår att gymnasieskolan ska rivas och saneras nästa år. Där går det däremot inte att spara pengar menar Inge Emanuelsson. Den planerade byggstarten sommaren 2016 kan försenas något eftersom det handlar om att sätta prägel på en hel stadsdel. Ytan motsvarar ungefär Gamla stan.

Ovanpå de föreslagna 300 miljoner kronorna ligger fortfarande 60 miljoner kronor kvar i ombyggnadskostnader för hus 3.

ANNONS